Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Зоран Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Куба – страната на революциите, пурите и салсата Всички романтици мечтаят да видят Острова на свободата

Топ модели дефилираха на „Ледена кралица“ Поля Кинова представи новата си колекция

Автобус на градския транспорт се удари в стълб в София

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива

Божков и фенове обсъдиха бъдещето на „Левски“

Къща в Търново, в която се е крил Левски, отваря врати за посетители в деня на обесването му Домакините са подготвили богата експозиция с любопитни факти

Премиерът Борисов: Цялата ми енергия отива да направя нещо добро за страната и да я представя добре

Димитър Желязков-Очите: Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни

ВМРО подкрепя Ангел Джамбазки за водач на листата за евроизборите

Смирненски: „Да бъде ден!“

На 14 септември пред къща-музей „П. К. Яворов” се проведе Вечер на гражданската поезия. Събитието е част от инициативите, които Националният литературен музей организира по повод 120-години от рождението на Христо Смирненски. Поетът е роден на 17 септември 1898 г. в гр. Кукуш.

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов откри тържеството с думите: „Дълъг е списъкът с имена на големи български поети, които си отиват преждевременно от този несправедлив и коравосърдечен свят: Христо Ботев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Никола Вапцаров, Пеньо Пенев… А Христо Смирненски е едва двайсет и четири годишен, когато „Жълтата гостенка” открадва последните глътки въздух от гърдите му. И въпреки краткия си престой на земята, той ни оставя огромно наследство в стихове и проза, събрано в цели осем тома… Негови творби завинаги ще останат в Златния фонд на българското слово. Можем ли да забравим малката цветарка, чиято невинна душа едва ли ще дочака пощада от дебнещия я каменен град, или стария музикант, зад когото пристъпя кървава и многоръка смъртта, или одрипавелите гаврошовци, загледани в отрупаните с безброй примамливи неща витрини, или пленения от лъчите на нова зора юноша, разбрал извечните истини на този свят. И напук на черната и зловеща нощ, гърми навред разбуненият му вик: „Да бъде ден! Да бъде ден!”.

Атанас Капралов припомни, че от 2004 г. къща-музей „Христо Смирненски” в София е затворена заради плачевното си състояние. Благодарение на усилията на Националния литературен музей и на отпуснато финансиране от Министерство на културата започва ремонтът на този обект, който би трявало да завърши през 2019 г.

Стихотворения от Смирненски изпълниха специалните участници в събитието – поетите Георги Константинов, Надежда Захариева, Ивайло Диманов, Бойко Ламбовски, Светлана Йонкова, Димитър Христов, Иван Есенски, Елена Алекова, Рада Добриянова, Николай Панайотов. Те представиха и по една своя творба на гражданска тематика. Програмата се водеше от Соня Кирицова.

В рамките на вечерта беше представен и юбилейният вестник „120 години от рождението на Христо Смирненски”, който Националният литературен музей издава по повод годишнината. В него бихте могли да се потопите в хармония от текст и изображения: емблематични стихотворения и фейлетони от Смирненски, архивни снимки от неговия живот, родното му място – Кукуш; факсимилета на редки издания; оригинали на писма и документи; карикатури към негови публикации; историко-биографични и литературоведски статии от проф. М. Цанева, акад. Г. Цанев, проф. М. Неделчев, проф. Вл. Янев, Йор. Нанчев, Н. Иванов, Йор. Каменов, Б. Миров, К. Зографова, Ел. Алекова, Св. Тошева и др. Броят завършва с актуалната сатирична притча на Христо Смирненски „Приказка за стълбата”.

Какво още предстои? Изложба за живота и творчеството на поета, научна конференция съвместно с Института по литература към БАН и със СУ „Св. Кл. Охридски”. Мисията на Националния литературен музей се заключава не само в съхраняването и култивирането на уважение към значимите словотворци на България, но и във възраждане на паметта за духовните стълбове на нацията ни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.