Смог обгърна Делхи

Паника обзе индийската столица Делхи. Живеещите се събудиха в сиво одеяло от смог, съобщава Би Би Си.

Видимостта е слаба, а нивото на замърсяване надхвърля до 30 пъти препоръчителната граница, определена от Световната здравна организация. Индийската медицинска асоциация (IMA) обяви „здравно извънредно положение” и призова правителството да положи усилия за ограничаване на заплахата.

Хората публикуват драматични снимки в социалните медии, които показват степента на проблема.

Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал поиска от своя министър на образованието да обмисли затваряне на училищата за няколко дни.

Всяка зима нивата на замърсяване на въздуха в Делхи се покачват, защото земеделските стопани в съседните щати Панджаб и Харяна изгарят стърнища, за да изчистят полетата си.

Активисти казват, че почти нищо не е направено за спирането на тази практика.

Слабите ветрове, прахта от строителните площадки, изгарянето на боклука в столицата и използваните фойерверки във фестивали, също допринасят за увеличаване на нивата на замърсяване.

Правителството въведе мерки за понижаване на мащабите на проблема - ограничения на трафика и спиране на голяма електроцентрала. Миналата година беше изпробван и план за ограничение и на броя автомобили.  Никоя от мерките обаче не е имала достатъчен ефект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия