Смокините са шампион по съдържание на минерали

Смокинята се почита като свещен плод от някои народи.

Свалят високата температура по-ефективно от малините

Смокините често се използват в народната медицина при лечението на различни заболявания. Освен това са полезни и в борбата с излишните килограми. В много страни от Близкия изток и Централна Азия смокинята се почита като свещено дърво, което дарява здраве и красота. С какво е заслужило толкова високи почести?

Огромно количество витамини

Ползите от смокините идват преди всичко от богатия набор ценни витамини и микроелементи, които влизат в състава им. Сред тях са витамин B6, който стимулира производството на серотонин в човешкото тяло, т.е. създава добро настроение. А също и витамини С, В1, В9 (известната фолиева киселина, която е особено полезна за бременни жени). Наред с тях смокините съдържат фосфор, калий, калций, желязо, натрий и фибри. Що се отнася до минералите, този плод спокойно може да бъде наречен шампион сред себеподобните си.

При какви болести помагат

Кардиолозите силно препоръчват да се ядат поне 2-3 пресни смокини дневно за лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, както и при разширени вени, тромбофлебит и тромбоемболия.

Смокините са полезни при всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт. Те са ефективни като отхрачващо, диуретично и противовъзпалително средство. Сладкото от смокини, противно на общоприетото схващане, е много по-ефикасно от малините за понижаване на висока температура при грип или настинка и помага за обилно изпотяване.

При лечение на възпалителни процеси на дихателните пътища (бронхит, ларингит, трахеит) смокините също са изключително полезни: първо се варят в мляко за 10-15 минути, след което се приемат по 1 чаша на 3-4 пъти през целия ден.
Тъй като смокините съдържат голямо количество калций, е полезно да ги консумирате при всякакви заболявания на костите и ставите. Освен това те, поради съдържанието на фибри, ефективно се борят с лошия холестерол, имат благоприятен ефект върху процеса на храносмилане и помагат за премахване на токсините от тялото.

Въпреки всички ползи от тези плодове, за съжаление те имат и противопоказания. Не трябва да се консумират от хора с диабет, подагра или остро възпаление на червата.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве