Смъртоносната шарка дошла от Румъния

Починалото бебе не е било в имунизационна възраст

Правят ваксини в бежанския лагер в Харманли

Източникът на морбили - т.нар. дребна шарка, която взе първа жертва у нас, е Румъния. Десетмесечното бебе от пловдивския квартал “Столипиново”, което почина в резултат на болестта, е било прието в болница на 29 март. В официално съобщение от Министерството на здравеопазването информираха, че детето не е било имунизирано, защото не е достигнало нужната за това имунизационна възраст - 13 месеца, и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие.

Състоянието на бебето рязко се влошило в събота вечерта след настъпили усложнения и въпреки реанимирането по-късно е починало.

За периода 17 март - 7 април в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза - рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в областта.

Междувременно стана ясно, че е започнала извънредна имунизация срещу заразата в бежанския лагер в Харманли. Ваксини се поставят на 656 деца на възраст от 13 месеца до 18 години.

Морбили върлуват в Румъния, Италия, Германия, Великобритания, Полша, Унгария, България и други източноевропейски държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве