Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Пожарникари и доброволци потушиха голям пожар край Трявна

Водата, заляла Венеция, започна да се оттегля

Публичното изслушване по импийчмънта срещу Тръмп започна с разкрития

Смърт под Мусала затваря легендарната станция

Метеорологичната станция на връх Мусала преустановява работа за неопределено време. Причината е, че след смъртта на шефа на станцията Огнян Филимов има недостиг на добре подготвен за зимните условия квалифициран персонал. Това обясни пред „Труд“ ръководителят на Департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христо Георгиев.

55-годишният Огнян Филимов, който от 20 години работи като метеоролог на Мусала, умира на 20 септември под върха. Той подал необходимите данни и излязъл на разходка в околността. Филимов обаче не се върнал в станцията и неговите колеги подали сигнал на тел. 112. На следващия ден е намерен в подножието на Мусала, откъм страната на Леденото езеро. Предполага се, че се е подхлъзнал и е паднал от високото преди Трионите.

На 30 септември ръководството на БАН взема решение станцията да бъде консервирана. „Ще се спрат наблюденията за няколко месеца през зимата и ще се възобновят през май. Това ще бъде само тази година поради трагични обстоятелства там и трудности“, обясни проф. Георгиев. На станцията работили пет души, но след смъртта на Филимов останали четирима, а малко след това негов колега решил да напусне. До 1 октомври останали само трима специалисти.

„Има нови колеги, които имат нужната квалификация, но ако започнат работа сега, няма да могат да се адаптират към тежките зимни условия. За да не се рискува животът и здравето на хората, беше взето решение да се преустанови дейността на метеорологичната станция на връх Мусала, докато не свърши зимата“, посочи проф. Георгиев.

„Не смятам, че трагичният инцидент с колегата и мой личен приятел Огнян Филимонов, който 20 години работи в станцията, и фактът, че няма подготвени хора, са причината за консервирането на станцията“, заяви пред „Труд“ метеорологът Красимир Стоев, който работи на станцията на връх Мусала. Според него изтъкнатите от ръководство доводи не са истинските причини за затварянето на станцията. „Няма как да ни обяснят, че сега условията са по-тежки, отколкото през Втората световна война, когато са бомбардирали София“, заяви Стоев.
Станцията е била национална гордост, а сега ще бъде съсипана заради безхаберие, гневят се служителите на станцията.

По информация на медии директорът на Департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към БАН проф. д-р Христомир Брънзов, за когото се твърди, че е затворил метеорологичната станция на връх Мусала, има бизнес с автоматични метеостанции. Служителите на станцията отказваха коментар по този въпрос.

Проф. Христо Георгиев: Ще компенсираме с другите станции

В България имаме 40 станции, от които следим времето. Докато станцията на връх Мусала е затворена, ще компенсираме с информацията от другите 39, заяви пред „Труд“ проф. Христо Георгиев, който е ръководител на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ в НИМХ към БАН.
Той е роден на 9 април 1955 г. В периода 1973-1978 г. учи във Физическия факултет на СУ ”Св. Кл. Охридски” за физик със специализация метеорология. През януари 1997 г. става доктор по физика в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. През 1979-1980 г. и през 1981-1983 г. работи в дирекция ”Борба с градушките”, Министерство на земеделието. Работи в НИМХ към БАН от от 01.01.1984 г.

На 2 октомври станцията навърши 84 години. Досега работила без прекъсване

Метеорологичната станция на най-високия връх на Балканите – Мусала, е открита на 2 октомври 1932 г. и преди два дни навърши 84 години. Оттогава досега без прекъсване метеоролози провеждат там наблюдения на времето. На всеки три часа се предават данни от върха в помощ на прогнозата за времето и предупрежденията за опасни явления. Според синоптиците тя е едно от ключовите места за измервания на температурите у нас.
Станцията може е открита за посещения. Там се провеждат също студентски и ученически практики. Извършват се практики на студенти от Физическия факултет на Софийския университет, Хидротехническия факултет (от УАСГ), Агрономическия факултет (от ЛТУ), Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”.

Метеорологът Красимир Стоев: Прогнозите няма да бъдат точни

След затварянето на станцията на връх Мусала прогнозите за времето няма да бъдат напълно точни. Това заяви пред „Труд“ синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките Красимир Стоев .

Той е роден на 1 март 1983 г. Изучавал е физика и метеорология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2006 г. насам е синоптик в НИМХ към БАН и работи в областта на изготвяне на краткосрочни прогнози за времето и предупреждения за опасни и особено опасни явления на територията на България, изготвяне на месечните метеорологични прогнози за България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Герберската мафия се вихри навсякъде!

  2. Тези май също си мислят, че ние сме прости и те са прости и се разбираме! Нима починалият метеоролог работи от създаването на станцията от 1932 година, затова досега не е имало нито ден спиране на наблюденията? Във всяка една метеорологичта станция работят по 5 /пет/ човека и последните години ги задължават да си ползват отпуските! Това означава, че най-малко четири месеца в годината се работи от четириимата метеоролози. При излизане в болничнина някой, също работят само четирима. А как са се обучавали всички досегашни наблюдатели? нима заради това са замразявали тази или коя и да е друга станция? Сега брънзов ще си инсталира автоматична метеостанция от своята фирма, но това не върши работата на метеоролога.

  3. Докога ще търпим негодници като Брънзов да си пробутват бизнеса уж загрижени за здравето и живота на хората.Позор след 84 години непрекъсната работа да я затворим в 21 век. Долу брънзовщината. Позор.

  4. Нищо ново под българското „слънце“ – Боко .

  5. Вече ни омръзна, ей боклуци, опичайте си акъла и си отваряйте очите,ще видите зор

  6. И някак си много удобно за някои хора е умрял 55 г мъж. Опитен планинар, подхлъзнал се, та даже паднал, та и на всичко отгоре ….Умрял? Звучи мноооого съмнително. И как след неговата смърт бързо, бързо затваряме станцията, една от най-добрите в Европа, доколкото разбрахме, и тунеядци/паразити си уреждат техния бизнес и гушкат много парета. За много парета се заслужава да утрепем дори и човек, нали? Некой си брънзов, пиянде и продажник и пишман ууучен щял да си прокарва негов бизнес:))) Съболезнования на семейството на починалия мъж (може и убит). Не пипайте станцията, едно малко бижу в планината. Преди няколко години бяхме там, заклети планинари сме, говорихме:)) беше чуден ден.

  7. Има нещо мътно в смъртта на Огнян – опитен човек с 20 годишен стаж по планините. Как така се подхлъзнал и умрял на място? Как ние, които не сме чак такива планинари, ходим, но не като него, не се подхлъзваме? Как нашата снаха в 5 – 6 мес бременност почти качи Мусала, тичаше като козле нагоре по камънаците, знаете маршрута към Мусалата:) не падна, та даже не се подхлъзна? Има ли по-подробна инфо за нелепата и вероятно предизвикана смърт на този дългогодишен специалист и планинар. И защо другите специалисти изведнъж “решили да напуснат“любимата си работа? Некой ги е посъветвал или знаят нещо повече и са решили, че и тях могат да ги “подхлъзнат“както колегата им до гробищата? Лакоми печалбари, не пипайте станцията и Мусала? Проклятие виси върху вас и семействата ви, а физиономията на брънзов, показва, че имаме работа с отявлен крадец и пиянде:( Има съмнение, че некоя от мафиите го използват за “лице“на ‘инициативата“ . Още ли не е “приватизиран“в. Мусала?:))))

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.