Смядово стигна Япония

Дадоха 3 дни повече отпуск на 50 нови непушачи

Общински служители извикаха и лектор срещу тютюна

Тя не е пробвала тютюн, не обича дима и миризмата му, но напишеш ли в Гугъл „Иванка Петова цигари“ излизат няколко страници с информация. Причината - през ноември миналата година кметицата на град Смядово, Шуменско, реши да възнагради с повече платен отдих всички общински чиновници, които не пушат в работно време и инициативата заинтригува медиите. Със сигурност и в чужбина вече знаят, че вместо 30 дни, смядовските общинари с воля, имат право на 33 дни годишен отпуск. Не е ясно само дали за това е научила японската компания „Пиала“, от която взаимствала добрата идея Петрова. „Прочетох, че фирма в Токио дава 6 дни отпуск и реших защо и ние в Смядово да не стимулираме непушачите?“, разказва кметицата. Там от почивката-бонус се възползвали 30 японци, а какво се случи в българското Смядово от зимата до днес?

Близо 50 чиновници от кметството и други общински звена са подписали декларации, че няма да димят през работно време от 8 до 17 часа. Сред тях на пръстите на едната ръка се броят заклетите пушачи, които окончателно са скъсали с цигарите и от началото на годината удържат фронта. Някои пък, просто си пият сутрешното кафе с цигара у дома, идват в кметството и изтрайват без папироси до края на работния ден. Всички са подписали декларации „Аз долуподписаният ... декларирам, че няма да пуша в работно време и на работното си място. Ще ползвам допълнителен отпуск по чл.24 ал.2 от Колективния трудов договор“ и връщане назад не бива. Тридневният бонус е вписан в КТД след консултации с юрист и одобрение на Инспекцията по труда.

„Бавно стават нещата, вече разбирам, че наистина им е трудно. Мислех си, че ще е по-лесно. Някои просто ми признаха „искаме, но не можем““, казва Петрова. Толерантно обяснява, че щом през работно време хората й не си губят времето с цигари, няма претенции какво ще правят у дома със здравето и парите си.

И тя, и заместникът й Иван Кюркчиев /също непушач б.а./ обаче, държат много, както се казва, на коефициента на полезно действие на служителите. Когато обявили идеята за допълнителния стимул, във фейсбук, не липсвали и навъсени коментари, че едва ли не непушачите се сочат за големи работливци. Ако честно обаче се пресметне, излиза, че за една цигара не отиват 5 минути време. Преди това организмът тръпне в очакване, с цигарата вървят и сладки приказки с колеги, след нея пък има момент на настройване за работа... И така поне три пъти дневно, докато се окаже, че едно 10% от работното време е „изядено“ от пушенето. А тезата, че работещите са по-ефективни, като утолят тютюневия си глад, звучи, като неприемливо оправдание, категорични са кметицата и заместникът й.

Подкрепя ги от месец и една от дългогодишните пушачки Камелия Русева. Научила цигарите, като студентка, защото било модерно и повече от две десетилетия пушила поне по десетина дневно. „Ей така за удоволствие, но от месец ги отказах и казвам на всички, че не е невъзможно“, обяснява тя. Не го е направила заради повечето отпуск, защото има неизползвани почивни дни в изобилие. Когато се заговорило, че общината ще стимулира непушачите обаче, започнала да претегля „за“ и „против“ цигарите. „Вече съм убедена, че всичко е въпрос на гледна точка и разумът ти да приеме, че е нездравословно. Цигарите са по-скоро слабост. Проблемите не се решават с пушене или с пиене“, категорична е Камелия. Засега обещава да удържи и не се очертава да пропуши от много работа. Да, докато пушела в почивките зад сградата на общината били весела компания и сега по-рядко се среща с колегите-пушачи. Но за сметка на това се вижда с непушачите, защото на втория етаж имат стая за кафе.

След инициативата „отпуск срещу отказ от цигари“ в звеното „Защитени жилища“-Смядово извикали и лектор на помощ. Идеята хрумнала на директорката Златка Кирякова, която набрала телефона, изписан на нейната кутия с цигари. Оттам я насочили към Регионалната здравна инспекция в Шумен и през февруари ги посетил Петър Дилов, ст. експерт в отдел „Промоция на здравето“. На тест за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух се подложил целия персонал и 16 души потребители с различни психиатрчни диагнози. Резултатът на някои страстни пушачи бил много висок, на други изненадващо нисък. Беседвали дълго и резултатно със специалиста - всички потребители вече пушат по три цигари на ден сутрин, обед и вечер. И го няма непрекъснатото врънкане „дай цигара“. Нито една от подчинените служителки на Кирякова обаче, не стигнала до декларация, въпреки че понамалили цигарите. Самата директорката също - една кутия я пуши за два дни. Но признава, че волята й дошла по финансови причини, защото има трима студенти. Разговорите в защитеното жилище по цигарената тема не спират. За пример е една от потребителките, която от 3 г. станала заклет враг на цигарите и пример, че е възможно да ги откажеш.

Колкото дали деклариралите отказ от порока си спазват обещанието, кметицата Петрова не следи. Разчита на съзнанието им. От десетина дни зоната зад сградата на общината е под видеонаблюдение, заради вандалски прояви. Служителите не знаят и ако някой прегреши, камерата ще го излови.

Пушенето е възможно и по цялото смядовско ларго, където са монтирани красиви кошчета за смет с предвидливо закрепени пепелници на тях. Така че кметското ръководство не дискриминира пушачите. Според Петрова държавата не бива да посяга и на „найлоновите пушални“ към заведенията, където зимата се спасяват хората с цигари. „Видях колко е силен този навик и колко са зависими хората“, казва тя, но е категорична, че дори и двама пушачи да са помислили за здравето си след нейната инициатива, пак си е струвало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи