Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Смяната на времето – удар за биологията на човека България да се върне към астрономическото часово време за постоянно, призовават учените

При смяна на времето настъпват изменения на процесите, свързани с ритъма на съня, жлезите с вътрешна секреция и биологичния ритъм на човека.
При смяна на времето настъпват изменения на процесите, свързани с ритъма на съня, жлезите с вътрешна секреция и биологичния ритъм на човека.

„Позволили сме политически принципи да бъдат наложени на естествения биологичен ритъм”

Въвеждането на лятно часово време, което се редува от 1979 г. с реалното астрономическо време (т.нар. зимно), представлява налагане на политически принципи над естествения биологичен ритъм на човека. Така специалисти от различни сфери на науката коментираха пред “Труд” смяната на времето.

На 27 срещу 28 октомври предстои връщане на стрелките с един час назад и преминаване към зимното време. То именно е реалното астрономическо за нашите географски ширини и би трябвало то да остане в сила, заяви пред вестника д-р Момчил Дечев от Института по астрономия на Българската академия на науките. “Научни наблюдения и изследвания доказват, че всяка смяна от зимно към лятно и от лятно към зимно часово време отнема около месец на човешкия организъм да се адаптира и настрои и това му оказва негативно влияние”, заяви специалистът.

Според проф. д-р Боян Лозанов, специалист по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) “сме позволили политически и икономически принципи да бъдат наложени в ущърб на естествения човешки биологичен ритъм”.

“Като лекар специалист и от медицинска гледна точка категорично призовавам за постоянно преминаване към зимното часово време. Човешкият организъм е така устроен, че неговият биологичен ритъм се определя от редуването на тъма и светла част в денонощието. За географската ширина на България естественото астрономическо време, спрямо което е изграден биологичният ни ритъм, е зимното и именно то трябва да остане”, заяви той пред “Труд”.
С
мяната на времето два пъти в годината влияе най-вече на лицата с изострена възприемчивост на нервната система, на жените, особено на бременните, на подрастващите лица и младежите във възрастовата група между 14 и 22 години.

В мозъка има една жлеза – епифиза, наричана още третото око, обясни председателят на БАНИ. Тя произвежда мелатонин, който се отделя, когато настъпи тъмната част на денонощието и определя ритъма на съня, на жлезите с вътрешна секреция и диктува биологичния ритъм на човека. При смяна на времето настъпват изменения на тези процеси, допълни специалистът.

Отчита се увеличаване на трудовите злополуки и отслабване на производствената сила.
Отчита се увеличаване на трудовите злополуки и отслабване на производствената сила.

Травматизъм и трудови злополуки

Преминаването от зимно към лятно часово време и обратно оказва основно въздействие върху цялостната психофизическа дейност на хората и влияе на денонощния ритъмен биологичен часовник. Това се изтъква в доклад по въпроса на Института за космически изследвания и технологии на БАН. В него се цитират данни, събирани от Регионалните инспекции по труда и Националния осигурителен институт, според които трудовият травматизъм и злополуки се увеличават след смяната на зимното време с лятно и обратно.

Научни медицински изследвания доказват, че изкуственото въвеждане на лятното време води до стрес при човека, до нехармонична обмяна на вещества и нехармонично разграждане на жизненоважни хормони, се посочва в доклада.

Едноименният лондонски квартал Гринуич е световноизвестен с кралската лаборатория.
Едноименният лондонски квартал Гринуич е световноизвестен с кралската лаборатория.

Стандартното време GMT не се променя цялата година

Англия приема официално Гринуич през 1880 г.

Проблемът с несъответствия във времето дълго притеснява британските железници и под техен натиск индустрията приема на 1 декември 1847 г. единно време по Гринуич. Едноименният лондонски квартал е световноизвестен с кралската лаборатория, основана от Чарлз II още през 1675 година, а меридианът, който минава през нея, е приет за нулев. Лабораторията днес не работи, но е оставила термина “средно гринуичко време” – GMT – стандарт, с който са свързани всички часови зони по света и който не се променя през цялата година. Поради смяната на времето през лятото в България часовникът показва GMT+3, а есента, когато връщаме стрелките назад, сме в зоната GMT+2. Днес е наричано и координирано универсално време (UTC), което също признава Гринуич за нулев меридиан.

Официално Великобритания преминава на гринуичко време след влизането в сила на закон на 2 август 1880 г. Четири години по-късно делегати от 25 държави се събират на Международна меридианна конференция във Вашингтон, на която Гринуич е прието за световно време.

По този начин са определени часовите пояси, които са 24 – от UTC-12 (на запад от Гринуичкия меридиан) до UTC+14 (на изток). При тях разликата между координираното универсално време и местното обикновено е кръгъл час. Но в някои зони може да е 30 или 45 минути. През лятото България е в зоната GMT+3, а през зимата – в GMT+2. При своето движение около оста си Земята се мести с 15 градуса на всеки 60 минути. И в рамките на 24 часа или за едно денонощие тя вече се е обърнала на 360 градуса.

Учените използват тази информация, за да разделят планетата ни на 24 секции или часови зони. Всяка часова зона е широка 15 градуса географска дължина. Ето защо, когато в София е 17.00 часа следобед, в същото време в Лос Ажелис е 7 сутринта, например. В Лондон часовникът ви ще показва 3 следобед, а в Токио е 23.00 часа.

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер предизвика дебат по темата. Финландия обяви, че местенето на стрелките пречи на съня и на производителността на труда. Извън ЕС страни като Русия, Турция, Беларус и Исландия също не сменят времето.
Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер предизвика дебат по темата. Финландия обяви, че местенето на стрелките пречи на съня и на производителността на труда. Извън ЕС страни като Русия, Турция, Беларус и Исландия също не сменят времето.

Реформата влиза у нас през 1979 г.

Въртим стрелките поне още два пъти

През април 2019 г. страната ни трябва да реши

България ще сменя часовото време със сигурност още два пъти. Първият ще е на 27-и срещу 28-и октомври, когато ще се върнем към астрономическото време, наричано от 1979 г. у нас “зимно”.

Вторият път ще е на 30-и срещу 31-ви март, когато ще преместим отново стрелките с един час напред към изкуственото “лятно” часово време. През април 2019 г. страната ни ще трябва да реши окончателно какво време ще избере – астрономическото зимно, което се явява и истинското или лятното “икономическо” време. До европейските дебати се стигна след като лично председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова европейските лидери да се допитат до народите от ЕС какво време предпочитат. Министерството на енергетиката ще изготви становище относно българската позиция. Бизнесът вече обяви, че ще търпи загуби, ако останем само на астрономическо време. Близо половината от българите нямат мнение по въпроса, а рекордно малък брой са участвали в анкетата на Министерството на енергетиката.

Припомняме, че в България реалното денонощно слънчево време беше заменено със “зимно-лятно” слънчево време през 1979 г. след политическо решение.

Позиция*

Ишиасът мести стрелките

Толкова глупости ни налагат, без да ни питат, и изведнъж – хоп! – да се изкажем лятно часово време ли предпочитаме или зимно (…).
Когато нелепостта стана съвсем очевидна, се заговори да се върнем отново към едно-единствено време през цялата година (…). Тоест, да премахнем противоестественото лятно време и да останем изцяло на астрономическо. В ЕС се проведе допитване в тази посока (…).

Хората казаха, че искат едно, което за всеки нормален мозък означава, че искат да се махне лятното време и да остане астрономическото. Да, но има мозъци, устроени по-различно от обикновените, например Жан-Клод Юнкеровият. В остър пристъп на ишиас председателят на ЕК каза, че истински демократично ще бъде, ако гражданите не само посочат, че желаят да отпадне едното от двете времена, но и да изберат кое точно (…). Каква поезия! Представете си, че Гърция избере зимно време, България – лятно, Румъния пък – също зимно. А сега си представете, че сте румънски турист, тръгнал с автомобил на море в Гърция.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Почти всичко идващо от Брюксел е вредно за хората в ЕС. Защото там вилнеят соросоиди и глобалисти. Статията е правилна.

  2. Госпожо Колева, не сте права. Светлата част на деня при лятното часово време е с час по-дълга, но в ранни зори тъмата е час по-дълга. Попитайте хората, които стават рано за първа смяна. Да не говорим, че нищо не се пести от ток, каквато е било идеята за лятно часово време. По-лошото е, че организмът се обърква – не само човешкият, а и този при животните. Всеки, който се опитва да коригира природата, плаща скъпо с най-ценното си – здравето.

  3. Организмът и то не на всички, се обърква при смяната два пъти годишно. Ако се избере лятното за постоянно, няма да има никакво объркване. Има само един минус, декември и януари ще се съмва след 8.00 часа. Не може всеки да си избере да е по т.нар. астрономическо време, включително и понякога в една държава, по простата причина, че ако два града са на разстояние един от друг на 500 км., астрономически часовникът не може да показва едно и също време, защото не лежат на една географска дължина. Има средно прието време и дали то ще е +2 или +3 от Гринуич ние си избираме за удобство. Няма нормално астрономическо и някакво друго, което е ненормално.

  4. Не виждам какъв е проблемът да си остане както досега – лятно и зимно време. Болни мозъци вземат неадекватни решения и всички като стадо овце започват да разсъждават. Веднъж в годината през март се спи с един час по- малко и това е. Какви депресии, какви пет лева… Да остане смяната на времето!!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.