Смяната на часа докарва депресия

Две седмици са необходими на организма да пребори стреса от промяната на времето

Хората стават раздразнителни и злоупотребяват с алкохола

Преминаването от лятно към зимно часово време влияе зле на организма и дори води до отключване на депресивни разстройства и психически дискомфорт. Това обясни пред „Труд“ психологът Краси Попова и поясни, че най-засегнати от преместването на стрелките с час назад ще са работещите хора в активна възраст.

„Младите хора с по-динамично всекидневие и сериозна работа ще почувстват голяма физическа и емоционална умора, ще бъдат по-апатични и дезориентирани. Възможно е дори и най-дребните затруднения в този период да им причинят силен стрес“, заяви Попова.

Тя обаче предупреди, че смяната на времето има огромно влияние върху по-чувствителните хора независимо от възрастта им.

„При хората, които са предразположени да изпадат в депресивни и тревожни състояния, дори и най-малката промяна във времето може да доведе до силен стрес, който след около месец да се превърне в дисстрес. Това е състояние, при което човек става изключително раздразнителен, кара се с хората, затваря се в себе си и често злоупотребява с алкохола“, обясни Попова.

Тя посочи, че са необходими 1-2 седмици, за да може нашето тяло да свикне с промените във времето.

Специалистите съветват най-чувствителните да си направят график със задачи и постоянно да си намират работа, тъй като това би им помогнало да забравят за стреса и депресията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл