Снегът в началото на октомври не е изключение

На Витоша не се допускат автомобили

Движението през проходите „Петрохан” и „Троян – Карнаре” бе спряно за неопределено време

В началото на октомври почти винаги са първите валежи, които създават бели шапки по нашите планински първенци. Снегът в момента не е изключение. Това обясни пред “Труд” синоптикът Петър Янков във връзка с усложнената ситуация в страната.

Снегът блокира за неопределено време проходи и пътища. Най-тежка е ситуацията при “Петрохан” и “Троян – Карнаре”, където цели участъци от пътното платно бяха покрити с нападали дървета, съобщи АПИ.

Те продължиха да се стоварват през цялата нощ срещу неделя, натежали от 30-сантиметровата снежна покривка. Това наложи изтеглянето на екипите, които се опитваха да разчистят участъците.

“Много е тежка обстановката в двата прохода. Събираме групи и заедно с Гражданска защита, горските стопанства, пътно поддържащи фирми, които цяла нощ са работили в двата прохода, но поради опасността от възникване на произшествия (дърветата падат постоянно) през нощта съм ги изтеглил, а сутрин вече всички са на място и работят. В южната част на прохода “Троян – Карнаре” има 2 км, които са непроходими заради паднали дървета”, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Дончо Атанасов.

Останалите проходи, в това число “Витиня”, “Шипка”, “Хаинбоаз” и всички старопланински са проходими. От АПИ призоваха шофьорите да избягват да пътуват и да се движат с повишено внимание.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че пътищата към Витоша се почистват от снега и се опесъчават, и не са затворени за автомобили.

 

Прогноза

Живакът стига 24 градуса

Следващите дни постепенно с по 1-2 градуса ще се вдигат температурите и цялата седмица времето ще е сухо.

През втората половина на седмицата температурите ще достигат от 19 до 24 градуса. От четвъртък ще се появят мъгли.

Следващите по-сериозни валежи и понижаване на температурата ще има между 24-ти и 28-ми октомври. Няма да има и циганско лято.

Ако има някакви малки проявления, то ще е в началото на ноември, уточни синоптикът Петър Янков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България