Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

Снегът от жълтите павета се топи във „Враждебна“

Камиони извозват преспите от центъра и основните пътища

Само по бул. „Витоша“ не се чисти с машини и химикали, за да не бъде увреден цветният паваж

Камиони извозват тези дни сняг от столичните улици и площади. Крайната им спирка е в квартал “Враждебна”, където те изсипват снега в депото за едрогабаритни отпадъци, провери “Труд”.

“Белите” камиони тръгнаха към сметището на 18 януари, за да може до седмица центърът и главните пътища да бъдат почистени. Първо бяха извозени преспите от площадите “Александър Невски” и “Независимост”.
За да стигне снегът до депото във “Враждебна”, трябва първо работници от фирмите по почистване да го събират на купчини. След това го товарят с багери в камионите. Екипите работят на минусови температури, като първата смяна започва от 3 ч. сутринта и приключва в 10 часа.

05_02

Снегът предварително е обработен с натриев хлорид, калциев двухлорид и магнезиев двухлорид. При температури до минус 8 градуса се използва единствено натриев хлорид, а при по-студено време се смесва в точно съотношение с един от другите два препарата.

В депото снежната маса се изсипва направо върху боклука, без да бъде пречистена преди това, обясниха от стопанисващата депото фирма “Софинвест”.

Закупуването на химичните смеси за обработване е отговорност на фирмите изпълнителки, които тази година са консорциум “Титан София Център”, “ЗМБГ АД груп” и “Чистота Искър”. За да се гарантира безопасността на използваните химикали, те трябва да имат сертификат, тъй като, ако не отговарят на изискванията, могат да предизвикат екологични проблеми. Също така снегът трябва да бъде събиран задължително до шахти, като е недопустимо купчините да са в непосредствена близост до стволове на дървета.

“Факт е, че в наложените от общината глоби в размер на 1,2 млн. лева, досега не са открити нарушения при използването на химикалите.”, увери Стефка Енчева, началник “Инвестиционен контрол” в Столичния инспекторат. Тя посочи, че най-напред през нощта снегът се събира от главните булеварди, по които се движи градският транспорт, а до 07,30 ч трябва да бъдат извозени купчините около автобусните спирки.
Единствено по бул. “Витоша” не се чисти с машини и химикали, за да не се увреди цветният паваж. Там ръчно почистват само служители на фирмите.

Обработката на настилките и извозването на снега по тесните улици в центъра на София и тази година беше възпрепятствано от големия брой паркирани автомобили. Почистването на пространствата пред магазините отново е отговорност на собствениците, които са направили над 300 нарушения, а пет фирми имат съставени актове.

 

Ветеранът:

Никой не губи ценни вещи

62-годишният Венцислав Шанов е на волана над 40 години. Живее в “Люлин” със семейството си. Разказва, че е започнал да работи на нивата като тракторист, после става международен шофьор, но най-добре се чувства като управляващ багера за снегопочистване през зимните месеци.

“Работата си е работа. Трябва да се върши. Каквото и да правиш, трябва да е с мерак и умение”, казва Венци, докато мести лостовете, за да загребва снега. Винаги се е оглеждал за някоя изпусната вещ в снега, но досега не е намирал нищо.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.