Снегът от жълтите павета се топи във „Враждебна“

Камиони извозват преспите от центъра и основните пътища

Само по бул. „Витоша“ не се чисти с машини и химикали, за да не бъде увреден цветният паваж

Камиони извозват тези дни сняг от столичните улици и площади. Крайната им спирка е в квартал “Враждебна”, където те изсипват снега в депото за едрогабаритни отпадъци, провери “Труд”.

“Белите” камиони тръгнаха към сметището на 18 януари, за да може до седмица центърът и главните пътища да бъдат почистени. Първо бяха извозени преспите от площадите “Александър Невски” и “Независимост”.

За да стигне снегът до депото във “Враждебна”, трябва първо работници от фирмите по почистване да го събират на купчини. След това го товарят с багери в камионите. Екипите работят на минусови температури, като първата смяна започва от 3 ч. сутринта и приключва в 10 часа.

05_02

Снегът предварително е обработен с натриев хлорид, калциев двухлорид и магнезиев двухлорид. При температури до минус 8 градуса се използва единствено натриев хлорид, а при по-студено време се смесва в точно съотношение с един от другите два препарата.

В депото снежната маса се изсипва направо върху боклука, без да бъде пречистена преди това, обясниха от стопанисващата депото фирма “Софинвест”.

Закупуването на химичните смеси за обработване е отговорност на фирмите изпълнителки, които тази година са консорциум “Титан София Център”, “ЗМБГ АД груп” и “Чистота Искър”. За да се гарантира безопасността на използваните химикали, те трябва да имат сертификат, тъй като, ако не отговарят на изискванията, могат да предизвикат екологични проблеми. Също така снегът трябва да бъде събиран задължително до шахти, като е недопустимо купчините да са в непосредствена близост до стволове на дървета.

“Факт е, че в наложените от общината глоби в размер на 1,2 млн. лева, досега не са открити нарушения при използването на химикалите.”, увери Стефка Енчева, началник “Инвестиционен контрол” в Столичния инспекторат. Тя посочи, че най-напред през нощта снегът се събира от главните булеварди, по които се движи градският транспорт, а до 07,30 ч трябва да бъдат извозени купчините около автобусните спирки.

Единствено по бул. “Витоша” не се чисти с машини и химикали, за да не се увреди цветният паваж. Там ръчно почистват само служители на фирмите.

Обработката на настилките и извозването на снега по тесните улици в центъра на София и тази година беше възпрепятствано от големия брой паркирани автомобили. Почистването на пространствата пред магазините отново е отговорност на собствениците, които са направили над 300 нарушения, а пет фирми имат съставени актове.

 

Ветеранът:

Никой не губи ценни вещи

62-годишният Венцислав Шанов е на волана над 40 години. Живее в “Люлин” със семейството си. Разказва, че е започнал да работи на нивата като тракторист, после става международен шофьор, но най-добре се чувства като управляващ багера за снегопочистване през зимните месеци.

“Работата си е работа. Трябва да се върши. Каквото и да правиш, трябва да е с мерак и умение”, казва Венци, докато мести лостовете, за да загребва снега. Винаги се е оглеждал за някоя изпусната вещ в снега, но досега не е намирал нищо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България