Снежната покривка в Еленско стигна до 100 см

Снеговалежът на територията на община Елена продължи повече от денонощие. Снежната покривка в балканското градче надхвърля 60 см, а по високите части на общината достигна до 100 см. Пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа са проходими при тежки зимни условия. Всички снегопочистващи машини работят по утвърдения график. Проходът Елена - Твърдица е затворен от южната страна и не може да се използва за транспортна връзка с Южна България. Непроходим заради преспи и паднали дървета е и пътят за Котел през село Кипилово. Проходът Котел - Омуртаг е затворен. Движението през прохода Сливен - Стара река е затруднено от силния вятър и навявания и не е препоръчително да бъде използван.

Към момента няма бедстващи села, нито такива без достъп. На места има временни прекъсвания на електрозахранването, които се отстраняват от аварийни екипи на енергоразпределителното дружество. Снабдяването с питейна вода е нормално, с изключение на населените места с въведен преди началото на снеговалежа режим на водоподаване.

От общинската управа предупреждават собствениците на къщи за почивка на територията на общината да не предприемат пътувания за края на седмицата, тъй като рискуват да не успеят да слязат и да се приберат навреме. Онези, които са направили резервации в хотели и къщи за  гости, преди тръгване да се свържат с местата за настаняване, за да проверят актуалната обстановка.

"Жителите на общината да избягват пътувания, освен при крайна необходимост.Препоръчително е автомобилите да разполагат с вериги против буксуване и лопата за разриване при затъване, които да ползват при необходимост. Преди тръгване да се провери изправността на отоплителна система и светлините, както и наличието на достатъчно гориво, най-добре пълен резервоар. Мобилните телефони да са с напълно заредена батерия.Да се ограничи движението на автомобили в населените места и особено в града. В случай, че се наложи използването на превозни средства, те да бъдат паркирани само на определените места, и то по начин, който да не затруднява работата на снегопочистващата техника", апелират от кметството в Елена.

В събота заседава Кризисният щаб в Областната управа във Велико Търново.

"Няма вече населени места без ток и вода, нито пък закъсали автомобили по пътищата в региона. Движението през Хаинбоаз се осъществява само с вериги. Спасителните екипи заедно с доброволци от БЧК раздадоха храна и топли напитки на шофьорите на тирове по международните паркинги.

В пълна готовоност сме за незабавна реакция при нужда като освен цялата налична техника и подсилени екипи, имаме подготвени едно ентелбе и амфибия", обясни пред "Труд" директорът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението във Велико Търново комисар Красимир Кръстев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България