Снежни снимки от Балканите печелят наградата на „Сони“

Един от най-престижните фотографски конкурси "Сони уърлд фотографи" обяви победителите си на тържествена церемония в Лондон. Фотограф на годината стана белгиецът Фредерик Байкс със серията си снежни снимки от Балканите, Скандинавия и Централна Азия. Поредицата е озаглавена Whiteout - игра с думите without (без) и white (бяло). "Зимата преобразява природата по един особен начин - казва 33-годишният белгиец. - Когато ледът и снегът сковат земята, обитателите на тези пусти райони буквално се борят за живота си. Серията Whiteout изследва именно тази борба за просъществуване."

Байкс е фотожурналист в белгийския в. „Стандарт“ (De Standaard). Той получава награда от 25 000 долара. Наградите на останалите победители са дигитална фотографска техника - последни разработки на "Сони".

Руснакът Александър Виноградов спечели наградата за самостоятелна снимка с кадър от фотосесията „Матилда" на модела Анастасия Маринина. Снимките са вдъхновени от филма „Леон“.

За фотограф на годината младша възраст беше обявена 16-годишната американка Кейтлин Уанг със снимката "На покрива на света", направена на езерото Пехое в Чили. В тази категория се състезаваха от 12- до 19-годишни деца и младежи.

За изключителен принос за фотографията е отличен британецът Мартин Пар. Основанието на журито е "уникалният му визуален език и това, че прекрачва границите на фотографията".

Юен Пън от Китай печели наградата в категорията "Спорт" със фоторазказ за две близначета гимнастички. Лиу Бинцин и Лиу Юдзие са ученички в спортното училище в Дзинин, провинция Шандун. Фотографът е заснел усилията на малките момиченца, които са решили да посветят живота си на спорта, независимо от трудностите и болката, които понякога им носят тренировките.

В състезанието участваха 183 държави с над 227 000 снимки. Още в края на март бяха обявени националните победители - читателите на "Труд" вече знаят как изглежда българската снимка номер едно - кадър на Иван Миладинов, озаглавен "Стара река", заснет през есента на 2016 г. в резервата Старата река.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства