Снимка на Кубадински с лъв показа Архива в Шумен

Държавният архив в Шумен подреди интригуваща изложба с документи в понеделник, навръх Международния ден на архивите, а сред тях най-впечатляващ за посетителите се оказа цветен фотос от лов на Пенчо Кубадински. Фотографията на члена на Политбюро на БКП е от Танзания, а на нея той държи победоносно пушка и лъв. Снимката е с посвещение на гърба за шуменеца Георги Начев, дългогодишен секретар на Окръжния комитет на БКП-Шумен. "На др.Начев спомен от лова ми на лъвове в Африка - Танзания 1981" пише на обратната страна на снимката. Иначе подаръкът е направен през май 1982 г.

Снимката е открита най-случайно, докато строителна бригада руши сграда в столицата. Майстор попада на много документи и те са предадени съвестно в Централен държавен архив в края на м.г. Понеже Начев има фонд в шуменския архив, те се озовават в него, разказва пред "Труд" завеждащата д-р Антония Панева. Посетителите в понеделник любопитствали около уникалността на снимката, но специалистите не са я изследвали.

Във витрините са изложени и любопитни кадри от откриване на Паметник "Създатели на българската държава" над Шумен, на които бившият първи Тодор Живков прерязва лентата.

На празника в понеделник архива отличи приятел, читател и дарител с грамоти.

Коментари

Задължително поле