Снимки на Пловдив на флашки крие капсула на времето, заровена на пл. „Централен“

Ако в идните десетилетия и столетия флашките и дисковете не изчезнат, за бъдещите поколения ще бъде лесно да разгледатПловдив в снимки, защото именно на такива носители са записани кадри от града, сложени в капсула на времето. Тя беше заровена на Западните пропилеи на пл. „Централен“, чийто ремонт е към края си. В капсулата има още плакети на града, описание на неговата история и на ремонта на пл. „Централен“ на неразградима хартия, сребърната монета на БНБ за Европейската столица на културата, мартеница и чанове.

„Приготвили сме се капсулата да остане много дълго време под земята, затова оставяме достатъчно информация за живота на Пловдив и града. Посланието, което лично аз съм оставил, е „Пазете и обичайте града така, както ние го правим“, заяви кметът Иван Тотев.

Капсулата е изработена в „Арсенал“ - Казанлък, и преди да я постави в изкопаната дупка, Тотев удари няколко пъти по капака й с чук. „Чукахме с чука накрая, защото капсулата се затваря херметически, за да не влиза кислород“, обясни Тотев.

Запитан не се ли страхува, че капсулата може ще изчезне веднага, след като на всички е ясно къде точно е заровена, Тотев каза, че обектът се охранява денонощно и по багерите и през нощта има хора. „А и довечера можем да я преместим в друга дупка“, добави той.

Ремонтът на площада, под който се намира форумът на Филипопол, трябва да приключи през септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони