Благоевградската общественост почете 77 години от гибелта на Никола Вапцаров

Инвеститорите избират офис площите 70% от купувачите са от Централна и Източна Европа

Турист почина на бул. „Мария Луиза“ в столицата

Емил Радев: Хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка

Къща на клошар изгоря до основи в Дичин Огнеборци спасили стопанина от пламъците

ЗК Лев Инс е готова да съдейства на институциите срещу киберпрестъпността Изявление на ЗК Лев Инс по повод кибератаката в НАП

Най-малко 32 жертви на мълнии в Индия, десетки са ранени

8 европейски държави създават механизъм за разпределение на спасени мигранти

25-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа в Русе

С 3% повече новородени в Шуменско

Мъж наръга 50-годишна жена в корема в Плевенско

Съдят надрусан шофьор без книжка, карал кола с фалшиви номера

66-годишен мотоциклетист е загинал при катастрофа край Кърджали

Сестрите Стоеви ще продължат да играят за България

Руското министерство на отбраната: Самолетите ни не са нарушавали въздушното пространство на Южна Корея

Собственикът на колекцията с фалшивите картини сезира главния прокурор

Влявo – уж “Любов” от Милчо Качулев, вдясно – портрет на Глен Клоуз от Киб.

Собственикът на колекцията, за която има съмнение, че съдържа фалшиви произведения на изкуството – Николай Неделчев, днес ще внесе сигнал до главния прокурор. Това съобщи самият той по БНТ.

Скандалът с копираните произведения, за който „Труд“ вече писа, стана повод за дискусия за пазара на фалшификати у нас. От галерия „СтруктУра“, където се намира изложбата, коментираха, че сертифицирането на произведения не е тяхна задача.

След скандала с произведенията на изкуството, част от изложбата „Модернизъм и авангард“ картините, за които има съмнения, че са фалишификати, вече са свалени от стените в галерия „Структура“. Те ще бъдат представени като доказателство на прокуратурата, а собственикът на колекцията ще подложи на експертиза и други творби.

„Колекционерите, които вече са потърпевши, те не говорят. Масова практика е, знае се. Този проблем избухна, защото аз направих нещо, което е видимо и това стана видим проблем“, заяви Николай Неделчев, собственик на колекцията.

3500 лв. за 14 рисунки. Толкова е платил колекционерът за уж непознатите творби на големи български художници, сред които и Сирак Скитник. За тях му споменал реставраторът Стефан Белишки.

„Аз не съм го съветвал да ги купува. Казах му, че могат да представляват интерес за самия него като колекционер, но той самият трябва да прецени“, коментира Белишки.

Копираните творби станаха повод за дискусия за начина, по който се издават удостоверения за автентичност и за продължителността на процеса.

„Не искам да се оправдавам, с това че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и на факти – от една страна сертификатите, които придружават работите, от друга – историите, легитимността на търговците, от които тези работи са закупени. Но нашата задача не е била да сертифицираме произведенията. Ние трябваше да направим изложба от тези произведения“, каза Мария Василева от галерия „Структура“.

Проблемът с фалшивите произведения на изкуството съществува навсякъде по света.

„Реставраторски ателиета, художници, целейки бърза и лесна печалба си позволяват да преподпишат картини, да създадат абсолютно нови произведения на стари автори“, обясни гл. инсп. Ангел Папалезов, началник сектор „Културно-исторически ценности“, ГДНП.

У нас едва от началото на 2019 г. има специален закон, който наказва фалшификаторите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.