Собственикът на колекцията с фалшивите картини сезира главния прокурор

Влявo - уж “Любов” от Милчо Качулев, вдясно - портрет на Глен Клоуз от Киб.

Собственикът на колекцията, за която има съмнение, че съдържа фалшиви произведения на изкуството - Николай Неделчев, днес ще внесе сигнал до главния прокурор. Това съобщи самият той по БНТ.

Скандалът с копираните произведения, за който "Труд" вече писа, стана повод за дискусия за пазара на фалшификати у нас. От галерия "СтруктУра", където се намира изложбата, коментираха, че сертифицирането на произведения не е тяхна задача.

След скандала с произведенията на изкуството, част от изложбата "Модернизъм и авангард" картините, за които има съмнения, че са фалишификати, вече са свалени от стените в галерия "Структура". Те ще бъдат представени като доказателство на прокуратурата, а собственикът на колекцията ще подложи на експертиза и други творби.

"Колекционерите, които вече са потърпевши, те не говорят. Масова практика е, знае се. Този проблем избухна, защото аз направих нещо, което е видимо и това стана видим проблем", заяви Николай Неделчев, собственик на колекцията.

3500 лв. за 14 рисунки. Толкова е платил колекционерът за уж непознатите творби на големи български художници, сред които и Сирак Скитник. За тях му споменал реставраторът Стефан Белишки.

"Аз не съм го съветвал да ги купува. Казах му, че могат да представляват интерес за самия него като колекционер, но той самият трябва да прецени", коментира Белишки.

Копираните творби станаха повод за дискусия за начина, по който се издават удостоверения за автентичност и за продължителността на процеса.

"Не искам да се оправдавам, с това че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и на факти - от една страна сертификатите, които придружават работите, от друга - историите, легитимността на търговците, от които тези работи са закупени. Но нашата задача не е била да сертифицираме произведенията. Ние трябваше да направим изложба от тези произведения", каза Мария Василева от галерия "Структура".

Проблемът с фалшивите произведения на изкуството съществува навсякъде по света.

"Реставраторски ателиета, художници, целейки бърза и лесна печалба си позволяват да преподпишат картини, да създадат абсолютно нови произведения на стари автори", обясни гл. инсп. Ангел Папалезов, началник сектор „Културно-исторически ценности", ГДНП.

У нас едва от началото на 2019 г. има специален закон, който наказва фалшификаторите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България