Собственикът на "Мини Бобов дол" се е съгласил на отстъпки пред протестиращите миньори

Собственикът на "Мини Бобов дол" Христо Ковачки се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник "Бабино". Регионалният лидер на КТ "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира пред БНР:

"От ръководството на "Въгледобив Бобов дол" беше изпратено писмо, с което се оттегля уведомителното писмо от вчера, което беше за спиране на добива на рудник "Бабино".

Уведомлението е било депозирано пред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и след това оттеглено.

"Може би при по-трудни условия, но от това уведомително писмо става ясно, че рудникът следва да продължи нормалния режим на работа. Не знам обаче до каква степен това е възможно, след като започнаха някакви действия по ликвидация на рудника, но в близките няколко дни ще разберем точно какво ще се случи", каза още Германова, цитирана от БНР.

Същите са опасенията и на работниците, които вече разбраха новината. Миньорите обаче вярват, че това е само временно решение, за да се успокои специфичната обстановка.

120-те миньори, които вече повече от денонощие са в рудника, са в готовност да останат минимум до петък на 500 метра под земята. Не се знае дали временното решение за рудник "Бабино" ще им повлияе, предстои да стане ясно. Йорданка Германова коментира:

"Работниците и служителите, които са на 500 метра под земята, те са около 120 човека към момента, влязоха вчера за първа работна смяна към 7:30 – 8:00 часа. След като снощи в 22:00 часа приключиха преговорите, те бяха уведомени за резултата от тези преговори и това, че техните искания са поставени в холдинга и ще получат отговор в петък сутринта. По този повод те заявиха, че докато не им бъдат изплатени парите в пълен размер за месец август, както и ваучерите, както и още седем точки по техните искания, те няма да напуснат работните места".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България