Собственик на "Къщата на ужасите" за 28 месеца в затвора

Собственикът на станалия печално известен като "Къщата на ужасите" Дом за стари хора в Балкана, Валентин Йорданов, бе осъден от Врачанския окръжен съд на 2 г. и 6 м. за причиняване на смърт по непредпазливост на двама от обитателите на дома.

Магистратите го признават за виновен за причиняването на смъртта на 47-годишния Васил Д. от София, настъпила на 4 февруари 2011 г. в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и на Ангел Йорданов, на 89 г., от областния град, настъпила на 13 февруари 2012 г., също във врачанската многопрофилна болница.

Врачанският педагог бе оправдан по първоначалното обвинение, че е причинил умишлено смъртта на Васил и на Ангел, които са били в безпомощно състояние. За двете деяния съдът определи - освен едно общо наказание от две години и половина, което ще се изтърпява при първоначален общ режим, също и обезщетение от 50 000 лева на майката на една от жертвите.

В съдебната зала подсъдимият заяви, че не е виновен и иска от съда оправдателна присъда. Случаят стана скандално известен като дело за незаконния старчески дом, който бе разкрит в бившия хотел "Тева" във Врачанския балкан. Постановената присъда може да бъде обжалвана и протестирана в петнадесет дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Коментари

Задължително поле