на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Собственици на имоти протестираха пред Столична община

Около 30 инвеститори, строители и собственици на имоти тази сутрин протестираха пред Столична община и бяха приети на разговор и изслушани в продължение на час от зам.- председателя на СОС Николай Стойнев. Снимки: Цветан Томчев

Собственикът и инвеститор на имот до бл. 64 в младост Изабела Сярова обяви пред „Труд“, че ще гладува до оставката на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева. Сярова заяви, че е научила тази сутрин от фейсбук профила на кметицата, че тя спира строежа й и това е провокирало крайните й действия.

Още вчера Сярова започна гладна стачка пред Столична община, а днес заяви че ще гладува още 13 дни. Днес протестът й беше подкрепен от около 30 инвеститори, строители и собственици на имоти, които тази сутрин протестираха пред общината и бяха приети на разговор и изслушани в продължение на час от зам.- председателя на СОС Николай Стойнев. Зафир Зарков, член на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и председателят на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика Силвия Христова също изслушаха протестиращите.

Събралите се пред общината инвеститори, строители и собственици поискаха да защитят правата си и да изразят недоволството си срещу факта, че през последните месеци няколко строежа бяха спрени, след редица протести от страна на гражданите. Инвеститорите изразиха недоволството си от работата на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева.

След като изслуша различните случаи на протестиращите, Силвия Христова коментира пред „Труд“:
„Много е важно да разгледаме случаите конкретно. До този момент не са пристигали до нас конкретните сигнали, сега ще ги разгледаме много подробно на комисия и ще проверим всеки един случай.“

Във връзка с обвиненията на много от протестиращите към кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, че тя възпрепятства законната им дейност, свързана със строителство върху собствени имоти и че превишава правата си, Христова коментира: „Г-жа Иванчева има правомощия, които спечели след явяването на изборите за кмет на „Младост“, но тя е длъжна да ги упражнява законосъобразно. Надявам се да не се установи, че незаконосъобразно ги изпълнява.“

Изявлението във фейсбук на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, от което Изабела Сярова научава тази сутрин, че строежът й е спрян, е следното (правописът е запазен):

„С моя заповед, на базата на констативен акт за строителни нарушения, беше спрян строежът срещу блок 64 в “Младост” 1. Проверка извършена от независима лицензирана фирма за строителен контрол показа, че фундаментът е с много сериозни отклонения – до 29 см.

Бих посъветвала инвеститора, г-жа Сярова, вместо да обикаля определени медии, в които да се жалва от административен тормоз, да реши техническият проблем с фундамента на сградата, която строи. Мога само да предполагам, че регистрираните сериозни отклонения са следствие от бързането на инвеститора да залее с бетон тръбите на Топлофикация, които бяха открити на мястото. Ако по една или друга причина различни държавни органи могат да разрешат реституция върху терен на хора, които не са наследници на собственик, да разрешат смяна на предназначение на терен, заедно с изсичането на голям брой дървета или да разрешат строеж при неизпълнени норми, аз подобна отговорност няма да поемам.

Въпреки натискът, на който съм подложена, ще продължа да съблюдавам законовите изисквания за придобиване на терен, за издаване на всички разрешителни за строеж и за техническо изпълнение на сграда.
Искам да припомня, че аз се обявих срещу застрояването в зелени площи, но с изричното условие: когато то не се изпълнява в съответствие със законите на Република България. Така ще бъде и занапред.“

“Разбрах от фейсбук страницата на г-жа Десислава Иванчева, която контактува за пореден път с мен по този начин, че спира строежа ми – съобщи собственичката Изабела Сярова – Тя изнася неверни твърдения и подвежда хората. Според нея моят обект е официално спрян, подвеждайки цялото общество, тя не приема проверката на Столична община, че нямам тръби на “Топлофикация”. Твърди, че имам груби отклонения от строежа си с потъване на фундамент 28 см. Отново показва, че не е добър администратор и не познава законите.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.