"Сова Харис": Разликата между ГЕРБ и БСП се увеличава - 23% срещу 19,4%

С наближаването на датата на избори за Европейски парламент двете водещи политически сили привличат все по-голяма подкрепа. Конфронтацията между тях усилва този ефект. За периода от месец януари до сега заявените привърженици на ГЕРБ се увеличават с 3% и достигат до 23% от гласоподавателите. БСП прибавя 1% и подкрепата й достига до 19,4%.

Това показва проучване на социологическа агенция "Сова Харис", проведено в периода 6-11 март 2019 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Проучването обхваща периода на напускането на парламента от депутатите на социалистите и съпътстващата този акт остра полемика. Мобилизацията сред привържениците и на двата лагера е на високо ниво, но по-голямата атмосфера над електоралното ядро на ГЕРБ води до по-голямо увеличение, коментират авторите.

Политизацията на общественото мнение води и до повишаване на декларираната подкрепа и на останалите политически сили. При ДПС тя достига до 7,3%. Партиите от коалицията на "Обединените патриоти" този път поотделно биха получили: "Атака" и ВМРО по 1,9%, а НФСБ - 0,8%.

Стабилно е присъствието на партия "Воля", която с новата си коалиция преминава границата от 2% електорална подкрепа.

СДС със своите 1,2% привърженици и АБВ с 0,8% представляват интерес за евентуално коалиционно партньорство.

Съотношението между трите големи политически партии в момента предполага получаването на 7 мандата за ГЕРБ, 6 за БСП и 3 за ДПС. Последният мандат се очертава в закръгленията на резултата между тях или във възможността някой от останалите субекти да прескочи бариерата, посочват от "Сова Харис".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика