Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

“Сова-Харис”: Цачева – 34%, Радев – 28.6% на първи тур, под 1 процент преднина за ГЕРБ пред БСП на балотажа

Цецка Цачева печели първия тур с 34% пред Румен Радев с 28,6%, следвани от Красимир Каракачанов – 12,5%, Ивайло Калфин – 6,6%, Трайчо Трайков – 5,1%, Татяна Дончева – 2,8%, Пламен Орешарски – 2,3%. Посочените резултати са сред абсолютно сигурните, че ще гласуват, които са 54.8%.

Това сочи сондаж на Агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания “Сова-Харис”.

Проучването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души. Период на провеждане: 9 – 15 октомври 2016 г. Интервюирани са 1000 души над 18-годишна възраст по метода на стандартизираното face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%. Изследването е финансирано със собствени средства на агенцията.

На втория тур Цецка Цачева получава 38,7%, а Румен Радев – 37,8%, сочат резултатите, изчислени отново сред сигурните, че ще гласуват на първия тур. 13,7% се колебаят, а 9,8% няма да отидат до урните на такъв балотаж.

Данните показват, че при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени. Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на Реформаторския блок, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите, сочи анализът на “Сова-Харис”. Засега загадка остава поведението на централата на ДПС, коментира директорът на агенцията Васил Тончев.

70.7% от анкетираните посочват, че за тях е без значение, че гласуването за пръв път се води задължително. 16,7% казват, че новата разпоредба ще ги накара да гласуват, 3.4% – точно обратното, 9.2% не могат да преценят.

Мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели. Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си, коментират от “Сова-Харис”.

67,9% възнамеряват да участват в референдума, който ще се проведе заедно с изборите, 13,5% няма да участват, 18,5% още не са решили.

Девет от всеки десет участници на предстоящите избори заявяват, че ще участват и в референдума. При очертаващата се избирателна активност е по-вероятно да се премине 50-процентния праг, което ще позволи резултатите от допитването да станат задължителни, прогнозират от “Сова-Харис”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. КАКТО ВИНАГИ ПРОФЕСОР НЕДЕЛЧЕВ Е ВИТИЕВАТ И ЗАСУКАН , МЪНКА , ДЪВЧЕ
    ФРАЗИ И СЕ ОПИТВА ОТ ДЕВЕТ ВОДЕНИЦИ ВОДА ДА НОСИ.КОЛКОТО ЗА ОЦЕНКАТА МУ ЗА КЪНЕВ , НАПРАВО Е СМЕШЕН МАНИЕРА НА ТОЗИ ТИП „мъжкар ! ЗАСТАНАЛ ДО БОЙКО ПРИЛИЧА НА ПИГМЕЙ , ОПИТВАШ СЕ ДА СЕ НАПРАВИ НА ИСПОЛИН .НО НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ „.ОТНОВО СМЕ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СИНДРОМА “ ИВАН КОСТОВ “ като унищожител на СДС .СЕГА РАДАН КЪНЕВ КАТО ПОД ИНДИГО ЩЕ НАПРАВИ СЪЩОТО С ДСБ!ДЖАФКАНИЯТА НА ДЕМОКРАТИТЕ И И ПРОВОКАТОРИТЕ СА ХРАНИТЕЛНА СРЕДА

  2. Колкото до втори тур, можете да бъдете сигурни, че истинските демократи от Реформаторският блок до един ще гласуват за Радев (при балотаж ГЕРБ-БСП), защото Цецка е била партиен секретар и рабфаковец. А за партиен секретар никой никога няма да гласува, независимо от табелата. Но дали балотажът ще е този?

  3. По 30 кинта на 1000 цигани ще обърнат колата в дерето. Тя една по-загубена кола толкова и струва.

  4. Много лош матриял. ,много малоумници трябва да има тази държава, за да гласуват толкова бунаци за баба яга цачева. Аз нямам познат, който не иска да смачка прасетата от свинефермата герб, а поклонниците на бойко и свинефермата му герб не съм ги виждал на живо до сега.

  5. Днес имаше много интересен диспут по БНТ 1 с участието на Димитър Маринов,Велизар Енчев,Парамов и една дама.

Отговорете