Солени сметки за топла вода отнасят хиляди

В сряда е последният ден за обжалване на изравнителните фактури

Хиляди столичани ще платят солени сметки за топла вода, защото не са осигурили достъп на фирмите за топлинно счетоводство. На тях ще им бъде начислен служебен разход до 280 л./ден на човек, както предвижда Наредбата за топлоснабдяване. Или на месец тези абонати ще платят по 8 кубика топла вода на човек.

Само една от фирмите за топлинно счетоводство „Техем“ отчита 4320 клиенти, които са с неотчетени уреди и водомери за топла вода. След края на кампанията по изготвяне на изравнителните сметки по данни на фирмата 3114 клиенти в София са без монтиран водомер в жилищата си или уредът им е стар и неизправен.

Начисляват им служебно по 8 кубика топла вода на човек на месец

„Имаме клиенти, при които традиционно наблюдаваме неосигуряване на достъп за отчет на водомерите за топла вода, а с промените в Наредбата за топлоснабдяване това става още по-важно перо при формиране на сметката им. Нашият съвет е при затруднения в осигуряването на достъп и за да се избегнат служебните начисления клиентите да монтират водомери с дистанционен отчет“, коментира Милена Стоянова, управител на „Техем“.

Следете дисплея на старите топломери

На 5 октомври изтича крайният срок за корекции в изравнителните сметки за сезон 2015/2016, напомнят топлинните счетоводители.

3680 корекции на изравнителни сметки заради заявен допълнителен отчет от клиенти на „Топлофикация София” са изготвили Техем в тримесечния период след края на отоплителен сезон. От тях 37 са заради подадени жалби от клиенти, а 27 корекции са извършени заради грешни отчети при посещения на отчетник.

Фирмите за топлинно счетоводство предупреждават клиентите, които не са подменили топломерите си преди началото на новия отоплителен, да следят да не им изгасне дисплеят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари