Сондата "Касини" ще се разпадне в атмосферата на Сатурн

Космическите изследователи ще се разделят с един от най-успешните и прoдуктивни апарати - "Касини", който в продължение на 13 години изследваше системата на Сатурн. Сондата ще се разпадне в атмосферата на планетата, след като остана почти без гориво. Целта на сблъсъка е да не бъде замърсена системата и по-специално две от луните на Сатурн, където може да има живот. Очаква се сигналът да спре около 15 часа днес българско време. Последните данни ще бъдат получени от мрежата антени на НАСА в Канбера, Австралия.

Професорът от университета в Сан Хосе Есам Маруф, който е участвал в свързания със сондата екип от самото начало, сподели: "Чувствам се страхотно заради постигнатото от „Касини“, но се чувствам и тъжен, защото всичко свършва. Това е като да изгубиш много скъп приятел".

Сондата "Касини" изследва Сатурн и неговите многобройни луни от юли 2004 година. Снимките, изпратени от апарата, са над 450 хиляди, а осигурените данни бяха използвани в близо 4 хиляди научни публикации. В проекта участваха учени от 27 държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука