Сорин Гриндяну - Боец на партията

Номинираният за премиер на Румъния Сорин Гриндяну трябва днес да представи кабинета и програмата си за одобрение от депутатите. Неговата Социалдемократическа партия и коалиционният им партньор Алианс на либералите и демократите имат мнозинство в парламента и всичко сочи, че политическата драма в страната е към края си.

Кога един премиер подава оставка? Когато е разследван за злоупотреби като укриване на данъци или пране на пари? Не. Хвърля я, когато заради безхаберие и корупция при пожар в нощен клуб загиват над 60 души и местните жители излизат на масови протести, като винят властта за трагедията. Или поне такъв е случаят в северната ни съседка.

Преди малко повече от година румънският министър-председател Виктор Понта се оттегли от поста, както преди това направи и от лидерското място в лявата Социалдемократическа партия. На негово място дойде кабинет от технократи, оглавен от бившия еврокомисар Дачиан Чолош.

Нови избори на 11 декември м.г. обаче затвърдиха позициите на левицата, която бе изправена пред нова спънка. Нейният настоящ лидер Ливиу Драгня не може да стане премиер, тъй като има условна присъда за изборни машинации и закон го спира да заеме поста. Освен това президентът Клаус Йоханис е непреклонен в искането си новият министър-председател да бъде чист пред закона.

И така Драгня изненадващо извади от ръкава си своята кумица Севил Шайдех. Представителка на малкото мюсюлманско татарско малцинство, 52-годишната дама няма особен политически опит и мнозина видяха в номинацията й за премиер опит на Драгня да получи ролята на сив кардинал в кабинета.

Йоханис, който е етнически германец, отхвърли предложението, без да дава обяснения за решението си. Според запознати източници това е станало по съвет на спецслужбите. Шайдех е омъжена за сириец, смятан за близък с режима на Башар ал Асад в Дамаск, което може да създаде проблеми за сигурността на страната.

Първоначално соцлидерът заплаши президента с процедура по импийчмънт, но след това омекна и заложи на план “Б” в лицето на Сорин Гриндяну, сочен за дисциплиниран боец на Социалдемократическата партия. Йоханис одобри избора и така младият политик е на път да оглави правителството.

Гриндяну е роден на 5 декември 1973 г. в Карансебеш, втория по важност град в историческата област Банат, Югозападна Румъния. И двамата му родители са преподаватели в местния Педагогически лицей, на който по-късно баща му Николае е директор. Той също е влиятелен партиен функционер от редиците на социалдемократите.

Синът Гриндяну завършва през 1997 г. информатика в Математическия факултет на Западния университет в Тимишоара. Година по-рано той вече се е присъединил към Социалдемократическата партия, както заявява - заради левите си убеждения. През 1999 г. кара 3-месечен курс по социална статистика в университета в Болоня, а след това кара специализации във Франкфурт, в португалския университет “Авейро” и в Лийдс, Великобритания. От 1998 до 2000 г. е асистент във Факултета по социология и психология в Западния университет, а след това в продължение на три години е директор на окръжния Директорат за младежта и спорта. Последователно е зам. главен мениджър на “Делпак инвест”, а след това директор на компания в сферата на високите технологии. От юни 2008 г. е заместник-кмет на Тимишоара, след което през декември 2012 г. е избран за депутат, където е в комисията по отбрана и информационна сигурност. Именно тя контролира дейността на спецслужбите. От декември 2014 до ноември 2015 г. е министър на комуникациите и информационните технологии в кабинета на Виктор Понта. А на местните избори през юни м.г. е избран за председател на окръжния съвет на Тимишоара.

Междувременно през 2013 г. Гриндяну завършва следдипломна квалификация в Академията за национално разузнаване - учебното заведение на Румънската разузнавателна служба, смятано за основен трамплин за кариера в областта на сигурността. По същото време кара и курс по сигурност, дипломация и външна политика в Румънския дипломатически институт.

В официалната му биография е посочено, че владее английски и италиански език. Женен е за съпругата си Михаела (41 г.), с която имат две деца.

 

Доверено лице на соцлидера

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня никога не е криел, че търси кандидат за премиер, който да е близък до него. “Исках човек, на когото мога да имам доверие, а не такъв, който ще използва тази правителствена позиция за трамплин”, каза Драгня.

Самият Гриндяну като дисциплиниран войник на партията призна, че ще се подчинява на партийния бос. “Г-н Драгня е председател на Социалдемократическата партия, ситуацията е проста.”

 

За него

Не го одобрявам

За да бъда искрен, трябва да кажа, че на мястото на президента Клаус Йоханис не бих одобрил Сорин Гриндяну за премиер. Оценявам факта, че е математик и компютърен специалист, но в момента Румъния има много по-голям проблем - да каква степен службите контролират политическия процес и вземането на решения. А Гриндяну е възпитаник на Академията за национално разузнаване.

Траян Бъсеску, експрезидент на Румъния

 

Марионетка на Драгня

Ясно е, че Сорин Гриндяну е марионетка на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, чиято абсолютна власт в партията му бе накърнена след отхвърлянето на Севил Шайдех. И това стана ясно на пресконференцията, на която бе обявена кандидатурата на Гриндяну. На нея той се държа като ученик.

Кристиан Попеску, журналист

 

Приветствам този избор

Приветствам предложението Сорин Гриндяну да бъде премиер. Познавам го, работил съм с него в Тимишоара и оставаме приятели. Мога да кажа само добри думи за него. Това е връщане към нормалността за Социалдемократическата партия и смятам, че трябва да приемем този добър и достоен избор, който бе направен с кандидатурата на Гриндяну.

Бен-Они Арделян, сенатор от опозицията

 

Желая му успех

В Тимишоара можем само да поздравим Сорин Гриндяну с номинацията му за министър-председател и да се надяваме, че нереализираните проекти в града ще бъдат поставени на дневен ред. Работихме заедно много добре и по-рано, и през 2016 г., когато той оглави окръжния съвет на Тимишоара. Предпоставките са много добри и се надявам сътрудничеството ни да продължи в интерес на нашия град и окръг. Затова му пожелавам успех.

Николае Робу, кмет на Тимишоара

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети