Български превозвачи се притесняват,че гръцките фермери пак готвят гранични блокади

Обраха шофьор на катастрофирал румънски микробус

Делян Добрев пита Елена Йончева дали тя работи за чуждо разузнаване

Двама непълнолетни потрошили 12 автомобила в Пловдив

Гневен мъж наряза гумите на лека кола за отмъщение

Куче водач е било отровено пред блок в София

Фандъкова и Ангелкова посрещнаха първия полет Баку-София

Училищен автобус се блъсна в къща в Германия

13 братя и сестри са били държани оковани от родителите си в Калифорния

Михаела Маринова: Не се влюбвам лесно Ако нямах музикален талант, щях да съм хирург, убедена е тийнсензацията

АПИ: Над 1100 машини обработват пътните настилки в страната, всички републикански пътища са проходими

Венцислав Грозев, БЛС: Областните болници ще последват съдбата на общинските, ако не се вземат спешни мерки в здравеопазването

Фандъкова: На Витоша не трябва да има строителство, освен на спортни съоръжения

Ангел Кунчев: Болните от грип продължават да растат, между 300-400 хил. българи може да заболеят

Стартира кампания „Не купувай, осинови“ под егидата на кмета на Благоевград Камбитов

Сортът „Арени“, oт който Ной е засадил първата лоза, представиха в Пловдив

Вина от библейски времена дегустираха за първи път на „Винария 2017“

Дегустации на селекция на най-древните и още от библейски времена сортове вина се проведе за първи път на международното изложение „Винария“ в Пловдив. Магистърът по технология на виното и винен маркетинг Николета Дикова представи четири сорта вино от Италия, Грузия, Чили и Армения, отлежавали в амфори, като истински фурор сред технолози и винени професионалисти предизвика сортът „Арени“.

Според експертите това е сортът, oт който Ной е засадил първата лоза. Смятан е за най-благородния от арменските вина и се отглежда в района Вайот Джор в подножието на планината Арарат. В християнската легенда Ноевият ковчег е спрял на свещената планина Арарат и първата култура, която Ной е засял е била лозата. При разкопки на пещерна система в близост до малкото селце Арени през 2011 г. са били открити най-старата кожена обувка и първата на планетата винарна, датираща отпреди повече от 6100 години.

Открити са гроздови семена, лозови клонки, ципи от пресовано грозде, първобитна винена преса и огромна глинена вана, използвана за ферментация. Морфологията на семките също показва, че става въпрос за Vitis vinifera, което предполага, че по онова време лозите вече са били култивирани. Въглерод, извлечен от лозова клонка, намерена в пещерата, сочи, че находката датира от 4000 г. преди Христа, т.е. отпреди повече от 6000 години. „Очакваме на „Винария 2018″ производители на вина от тези сортове от библейски времена“, декларира Николета Дикова, работеща в тясно сътрудничество с винари от Армения, Грузия и Италия.

Десетки хиляди посетители превзеха Града на виното в палата 11 на панаира в Пловдив, за да дегустират и си купят квалитетни вина, предложени им от 60 производители от 18 държави. Особено голям бе интересът към щандовете на избите, спечелили „Златни ритони“ и медали от конкурса за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки „Винария 2017“. Наградените вина привлякоха вниманието и на световни експерти като Карлайн Гилби MW (мастер оф уайн), която следи развитието на българското винарство вече 20 години, и Маркус Берлингов от Германия, сомелиер №1 за 2013 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.