СОС разглежда нов механизъм за съкращаване времето на реакция при замърсяване на въздуха

Снимка Цветан Томчев

На следващото заседание на Столичния общински съвет предстои да се разгледа доклад за т.нар. нов механизъм за реакция от системата за ранно предупреждение. С този механизъм ще се съкрати времето на реакция при замърсяване на въздуха на един ден. Това заяви пред БНТ Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в СОС.

Столичната община монтира през седмицата първата от 22-те нови сензорни станции за измерване чистотата на въздуха.

"С тяхното поставяне искаме да дадем още една допълнителна възможност софиянци да проследяват състоянието на въздуха в точки колкото се може по-близо до дома, до работното място. Не защото това съществено ще промени картината в града, а защото се надяваме, че ще привлече и амбицира още повече хора да работим заедно за това градът да бъде с по-чист въздух. Приоритет на управлението ни е хората да знаят максимално и да са добре информирани", каза Лорита Радева.

Тя информира още, че на престоящото заседание на СОС идния четвъртък предстои да се разгледа и гласува доклад за т.нар. нов механизъм за реакция от системата за ранно предупреждение.

"Това е усъвършенстване на мерките и съкращаване на срока за реакция. Доста упреци има, че едва на втория ден се реагира. С този механизъм съкращаваме времето на реакция на един ден", каза Радева.

Радева заяви също, че високата степен на замърсяване на въздуха в София, особено в зимните месеци, е резултат от съвместяването на битово горене и въздействието от изгорелите газове на транспортните средства. "Това са факторите и ние работим за това", каза тя

Председател на Комисията по околна среда в СОС каза, че на миналия СОС е подкрепена "поредната амбициозна програма" за промяна и обновяване на парка на градския транспорт. Предстои също въвеждането в експлоатация на третата линия на метрото, върви се напред и по програма на ОП "Околна среда" за доставка на електробуси до метрото в Овча купел и Горна баня.

Коментари

Задължително поле