Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Практикуващите съдии и прокурори по-трудно осъзнаваме, че проблемите с кибертероризма не са само теория, но и практика в ЕС. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференция в Брюксел на тема „Кибертероризъм – подготвен ли е Европейският съюз“.

„Искрено вярвам, че работата ни днес в тази зала е от особено значение, защото проблемите, които ще обсъдим, не са само теория – те са от особен означение за всички практикуващи магистрати. По-трудно и по-бавно практикуващите съдии и прокурори осъзнаваме, че тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора. По-трудно осъзнаваме, че тероризмът е в компютрите ни, в социалните ни мрежи, в информационните системи на държавните администрации в страните от целия Европейски съюз. Всъщност тероризмът на моменти е и в личните ни компютри“, каза още Цацаров.

Главният прокурор припомни, че на 17 април Европейската комисия обяви своя законодателна инициатива, която по думите му е от изключително важно значение –обявяването на проектите, касаещи Европейска заповед за събиране на електронни доказателства и Европейската заповед за запазване на доказателства. „Това са изключително силни инструменти, които ще дадат мощно и в същото време ефективно оръжие за противодействие на кибертероризма. За нас е много важно, че на практика отиваме далеч над възможностите, които Европейската заповед за разследване ни предоставя“, коментира Цацаров.

Коментари

Задължително поле