Сотир Цацаров за катастрофата край Своге: Превозвачът е действал без уведомяване на „Автомобилна администрация“ за курса на случаен превоз

„Превозвачът е действал без уведомяване на „Автомобилна администрация“ за курса на случаен превоз. Той е търговско дружество, в което има двама съдружници, които на практика управляват и автобусите. И в конкретния случай водачът е именно един от съдружниците“, Това каза главният прокурор на брифинг след извънредна среща в Министерски съвет във връзка с тежката катастрофа край Своге.

Прокуратурата ще разследва вчерашната тежка автобусна катастрофа край Своге в три направления: действията на шофьора, задълженията на транспортната фирма и състоянието на пътя.

Автобусът, който катастрофира край Своге, е бил без редовен технически преглед, каза още Цацаров.

На база информация от тахографската шайба на автобуса той се е движел със скорост от 53 км/ч при положение, че точно в участъка на инцидента ограничението е било 40 км/ч., допълни главният прокурор.

Той посочи, че автобусът е 37 местен и е въведен в експлоатация на 17 август 2001 г. „Той е минал последен годишен технически преглед на 5 февруари 2018 г. С оглед действащата нормативна уредба автобусът подлежи на преглед на всеки шест месеца. Следователно трябва да е преминал технически преглед на 5 август 2018 г. Но такъв няма. Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед“, обясни главният прокурор. По време на инцидента водачът не е употребил алкохол или други упойващи вещества.

Главният прокурор уточни, че водачът в момента се намира в болнично заведение и е назначена съдебно-медицинска експертиза за неговото състояние. „Той притежава С категория от 1977 г., а от 1991 г. е професионален шофьор и има всички възможни други категории. До момента има издадени от КАТ 2 наказателни постановления за нарушения и 7 фиша -два от тях са за управление на МПС без колани, за неправилно паркиране и пр. няма каквито и да е санкции за управление на МПС след употреба на алкохол. Незабавно след произшествието от него са взети проби, няма употреба на алкохол и други упойващи вещества“, обясни главният прокурор.

Цацаров уточни, че от утре разследването се възлага на Националната следствена служба, за да се осигури необходимият потенциал и необходимият екип по разследването.

Получени са три сигнала, че на пътя край Своге, където катастрофира автобусът, трябва подмяна на асфалта, но мерки не са предприети, каза още Цацаров. „Имаме данни от началника на РУ – Своге, който е изпратил 3 сигнални писма до АПИ и до всички други органи, които са свързани с необходимостта от обезопасяване на няколко пътни участъка в съответното трасе, включително и там, където е станало произшествието. В сигналите се посочва, че трябва спешно обезопасяване на участъка и към този момент не са предприети мерки за подмяна на асфалтовото покритие. В едно от писмата от 27 ноември 2017 г. се посочва следното: „От началото на 2017 г. в този участък са настъпили 6 ПТП-та с един загинал и шестима ранени.

Въпреки въведеното ограничение за движение от 40 км./ч. и съобразяване на водачите с него, поради лошото сцепление с асфалтовото покритие водачите губят контрол, навлизат в насрещното платно и реализират катастрофи. Ще проверим начина на ремонта на конкретния пътен участък“. Ще проверим цялата документация и цялата процедура по паспортизацията на пътя след изпълнението му като такъв с отлично качество, както и всички сигнали с действия на АПИ и действия на конкретния изпълнител“, обясни Цацаров.

Той посочи, че ограничението от 40 км./ч. е било поставено в резултат на констатираните нарушения на асфалтовата покривка. „Както и в резултат на това, че АПИ е предприела действия, които са свързани с изисквания към изпълнителя да осъществи необходимия ремонт в рамките на гаранционния срок и поради неосъществяването му се е наложило поставянето на знака за ограничение. Предстои изискване на цялата документация в тази насока от АПИ и МРРБ –искаме договорът за изпълнение, приемането на пътя и паспортизацията му, която очевидно не отговаря на действителното му състояние и последващите действия“, коментира Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България