Цацаров: Само британските власти могат да установят дали Гебрев е отровен с "новичок"

Снимка: Архив

Депутатът Десислав Чуколов призова с натравянето със салата и кафе да се заемат БАБХ и КЗП

Разследващите са установили всички детайли около трите пъти, в които Сергей Федотов е пребивавал в България - данни за пътуването му, маршрута, хотелите, в които е бил, използваните автомобили и други руски граждани, които са били с него. Това каза след изслушването си в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност главният прокурор Сотир Цацаров. Заседанието бе при закрити врати.

Във финландска лаборатория е изследвано фосфоросъдържащо съединение и е установено, че този пестицид се е съдържал в консумираната от оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев салата с рукола. "Ние в никакъв случай не твърдим, че господин Гебрев е претърпял хранително отравяне", заяви Цацаров пред журналисти. По думите му версията, свързана с веществото, е проверена докрай и разследващите са стигнали до производителя на руколата и категорично е отхвърлено, че веществото може да причини такова състояние.

"Ние разследваме опит за убийство. Двете линии на разследване са свързани с опит за убийство и отравяне на Гебрев, неговия син и на производствения директор на фирма "Емко". А от друга страна и с пребиваването на чужди граждани у нас", обясни главният прокурор.

Съвпадение е установено само в периода опита за отравяне на Гебрев и пребиваването на Федотов. Разследващите са установили, че вечерта преди отравянето Гебрев е вечерял с други чужди граждани от руски и полски произход. Според Цацаров мотивите са опита за убийство трябва да се търсят към момента на осъществяването през 2015 г. и малко преди това. Главният прокурор каза и че Емилиян Гебрев не може открие такъв мотив.

Разследващите ще изискат и всички лицензи, които касаят сделки по износ на оръжие към 2015 г. По думите на Цацаров само британските власти могат да установят дали веществото е "новичок". Затова са изпратени всички резултати от изследванията, направени в България, както и тези от финландската лаборатория и се очаква отговор на запитването.

"Какво кафе пием и каква салата ядем в България" - това са основните въпроси, които депутатът от "Обединени патриоти" Десислав Чуколов е представил пред комисията. По думите му на заседанието е трябвало да бъдат извикани и шефът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, както и началникът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Чуколов каза, че всеки ден в "Пирогов" се приемат български граждани с отравяне и за него са важни въпросите какви храни консумираме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България