Сотир Цацаров: "Полимери" е само началото, Баневи ще бъдат разследвани по няколко обвинения

Иво Прокопиев е разследван не като издател, а като бизнесмен и по-конкретно за „Каолин”, уточни главният прокурор

Тече процедура по екстрадиция на семейство Баневи във френския съд. Двамата ще бъдат разследвани за пране на пари и длъжностни престъпления. Това коментира в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани в Ница при акция на френската полиция, след издадена Европейска заповед за арест. Разследването за момента срещу тях е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.

"Баневи ще бъдат разследвани по няколко обвинения, „Полимери” е само началото, добави още Цацаров.

„Иво Прокопиев е разследван не като издател, а като бизнесмен и по-конкретно за „Каолин”. Твърденията, че бил подведен под отговорност, защото неговите издания пишели срещу корупцията, не отговарят на истината”, коментира още главният прокурор.

„Разследванията вървят по отношение на лицата, за които има данни, че са извършили престъпления и не желая да коментирам изявленията им, каквото е това на г-н Прокопиев”, добави главният прокурор.

„Обвиненията имат общо с бизнес, имат общо с приватизация. Когато преди години са се случвали събития с предприятието „Каолин”, или със съответни находища за такива полезни изкопаеми и съответна приватизация на територията на Разград, а в последствие и с други сделки, не мисля, че някой е издавал нещо. И не мисля, че някой трябва да разсъждава, че може да издава вестник и да е собственик на сайт и следователно всяко посегателство срещу него е посегателство срещу свободата на словото”, добави Сотир Цацаров. Той още веднъж подчерта, че „Каолин” няма нищо общо със свободата на словото, няма общо и с издателската дейност на обвиняемия Иво Прокопиев.

Главният прокурор коментира още, че продължава издирването и на пловдивските бизнесмени Арабаджиеви, което на практика вече е в ръцете на френските власти. „Това, което е трябвало, ние сме го направили, а издирването им е в ръцете на чуждите власти”, каза още Цацаров.

Цацаров каза още, че издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви също е в ръцете на френската полиция и очакват скоро те да бъдат намерени.

Главният прокурор също коментира и случая с Димитър Желязков - Митьо Очите. "Приключила е процедурата по екстрадацията в турския съд и предстои връщането му в България", посочи Цацаров.

"Кога точно ще бъде предаден Димитър Желязков, зависи отново от турския съд", заяви още той. На 2 август бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на несебърския бос Митьо Очите. Задържани под стража обаче останаха 5. От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан. Димитър Желязков беше под стража в Турция от август досега.

Коментари

Задължително поле