Сотир Цацаров се срещна с делегация от Бавария

Главният прокурор Сотир Цацаров прие баварска делегация, водена от ръководителя на Фондация „Ханс Зайдел“ г-н Богдан Мирчев. В състава на делегацията влизаха г-н Юрген Хайке, председател на Комисията за контрол на специалните служби към Баварския Ландтаг и член на подкомисията G 10, д-р Клаус Физингер, регионален директор на Фондация „Ханс Зайдел“ и д-р Хелмут Палдер, бивш ръководен министерски съветник в Баварското министерство на правосъдието. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

„Организираната престъпност придобива все по-международни мащаби, а лицето й става все по-грозно и по-опасно“, заяви г-н Юрген Хайке. Той посочи, че баварската страна желае задълбочаване на отношенията с българската прокуратура, за да може да се обменя своевременно опит в случаите, когато това е от взаимен интерес. Нашият стремеж е да се защитават интересите на гражданите, човешките им права и личните им данни, но извършителите на престъпления да носят наказателна отговорност за делата си, каза още г-н Хайке.

Необходима ни е вашата експертиза при разследване на корупционни дела и за противодействие на терористични заплахи, заяви главният прокурор г-н Цацаров. Той предложи баварски прокурори и полицейски служители да обменят опит с българските разследващи органи, като за целта се засили сътрудничеството между прокуратурите на България и Бавария.

Терористичните заплахи, организираната престъпност и корупционните престъпления са съвременното предизвикателство към силите на държавността, допълни г-н Цацаров. Според него, противодействието може да е ефективно, само ако е споделено като опит и като общи действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България