Сотир Цацаров участва в 50-то юбилейно заседание на Европейската съдебна мрежа

Главният прокурор Сотир Цацаров участва в 50-то юбилейно пленарно заседание на Европейската съдебна мрежа /ЕСМ/, което се провежда на 28 и 29 юни в рамките на българското европредседателство в София, съобщиха от държавното обвинение. На форума присъства и министърът на правосъдието г-жа Цецка Цачева, г-жа Ася Петрова - заместник на главния прокурор при Върховна административна прокуратура и г-н Боян Магдалинчев – представляващ ВСС. През 2018 г. се навършват 20 години от създаването на мрежата.

Модератор на събитието бе г-н Цветомир Йосифов, завеждащ отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура.

Сотир Цацаров поздрави с добре дошли стотиците участници и подчерта приноса на т.нар. контактни точки /определените лица за контакт във всяка държава-членка на ЕС/ за развитието на международното правно сътрудничество по наказателни дела. Техният брой е над 400 в и извън рамките на Европейския съюз. Главният прокурор изтъкна и най-голямото предимство на ЕСМ – хоризонталната й децентрализирана структура, съчетана с професионализма на изпълняващите функциите на контактни точки, което е едновременно и залог за бъдещото успешно развитие в противодействие на престъпността.

ЕСМ е учредена на 29.06.1998 г. по силата на Съвместно действие JOINT ACTION №98/428 на Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Целта на нейното създаване е подобряване на сътрудничеството между държавите - членки на ЕС по наказателноправни въпроси за целите на борбата срещу организираната престъпност, корупцията, трафика на наркотици и тероризма. Тя се състои от точки за контакт от държавите-членки, както и от Европейската комисия. Националните точки за контакт се определят от всяка държава-членка измежду централните органи, отговарящи за международното съдебно сътрудничество, съдебните органи и други компетентни органи със специална отговорност в областта на международното съдебно сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България