Сотир Цацаров Цацаров погна „Топлофикация София“ (ОБЗОР)

Главният прокурор се самосезира след изказване на омбудсмана

Разследват дружеството за безстопанственост в особено големи размери

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на специализираното звено “Антикорупция” в Софийската градска прокуратура да започне незабавно проверка за безстопанственост в “Топлофикация София”. Това съобщиха от държавното обвинение.

Цацаров се е самосезирал след публикации в медиите, в които е разпространено изявление на омбудсмана на Република България Мая Манолова, че дружеството е дало около 3 млн. лева на адвокатски кантори. Това, според Манолова, е видно от бизнес плана за развитието на “Топлофикация София”, представен пред Столичния общински съвет миналата седмица.

“Изявлението на г-жа Манолова и данните, съдържащи се в него, сочат за евентуално извършено престъпление безстопанственост в особено големи размери”, посочва главният прокурор. Омбудсманът изнесе информацията при разглеждането в Административния съд-София на делото, което тя води срещу столичното парно. Манолова обжалва отказа на дружеството да предостави информация за дейността си по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Тя настоява “Топлофикация София” да каже за какво са похарчени 15 млн. лева, събрани от юрисконсулски такси по дела срещу длъжници.

През 2015 г. само в Софийския районен съд “Топлофикация” е завела 21 766 дела, като е поискала минимум по 300 лв. юрисконсулско възнаграждение и след това по 350 лв. пред частни съдебни изпълнители, твърди омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България