Софийският университет отбелязва 24 май с академично тържество

Снимка: Архив

С академично тържество в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" най-старото висше училище в България ще отбележи днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Това съобщи пресцентърът на СУ.

Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Академично слово на тема "Животът на книгите" ще произнесе директорът на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" доц. Анна Ангелова.

На академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Единайсетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондацията "Св. Климент Охридски" за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

По традиция в деня на Светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена и стипендия на Фондацията "Блага Димитрова" за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще отличи автора на най-добрата научна книга в областта на литературознанието и най-добрия млад учен в същата област.

За трета поредна година Българското национално радио ще връчи награда на студент в специалността "Журналистика", в профила "Радио". Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика.

По традиция по-рано Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на Светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на СУ ще се присъедини към празничното шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование