МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Софийският университет откри новата учебна година

Снимка: Архив

Най-старото висше учебно заведение – Софийският университет „Свети Климент Охридски“ откри днес учебната година с тържествена церемония. Тази сутрин членовете на ръководството на университета поднесоха цветя пред братята Евлоги и Христо Георгиеви, предаде БНТ.

Ректорът проф. Анастас Герджиков заяви, че се гордее от качеството на образованието в университета, за което свидетелстват и международните оценки. Университетът е сред първите 4 % по високи резултати.

„Няма съмнение, че вечният недоимък и дългогодишната политика на държавата да се стимулира количеството за сметка на качеството доведоха до спад на качеството в българските висши училища, несъмнено е обаче и това, че много български университети запазиха, традициите си, запазиха профила си и техните възпитаници постигат отлична реализация в България и успехи по цял свят. През последните години държавната политика стимулира качеството и е насочена към провеждане на спасителна за висшето образование реформа“, каза проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Масовизацията на висшето образование в България през последните две десетилетия не доведе до така желания резултат за повишаване на неговото качество. Това означава, че не сме имали честна конкуренция. Това означава, че не сме успели да наградим най-добрите с нашето внимание и това е болезнена констатация. Днес не се състезаваме само с останалите университети в страната, състезаваме се с университетите в целия свят.“, коментира и министърът на образованието Меглена Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.