Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Софийският университет откри новата учебна година

Снимка: Архив

Най-старото висше учебно заведение – Софийският университет „Свети Климент Охридски“ откри днес учебната година с тържествена церемония. Тази сутрин членовете на ръководството на университета поднесоха цветя пред братята Евлоги и Христо Георгиеви, предаде БНТ.

Ректорът проф. Анастас Герджиков заяви, че се гордее от качеството на образованието в университета, за което свидетелстват и международните оценки. Университетът е сред първите 4 % по високи резултати.

„Няма съмнение, че вечният недоимък и дългогодишната политика на държавата да се стимулира количеството за сметка на качеството доведоха до спад на качеството в българските висши училища, несъмнено е обаче и това, че много български университети запазиха, традициите си, запазиха профила си и техните възпитаници постигат отлична реализация в България и успехи по цял свят. През последните години държавната политика стимулира качеството и е насочена към провеждане на спасителна за висшето образование реформа“, каза проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Масовизацията на висшето образование в България през последните две десетилетия не доведе до така желания резултат за повишаване на неговото качество. Това означава, че не сме имали честна конкуренция. Това означава, че не сме успели да наградим най-добрите с нашето внимание и това е болезнена констатация. Днес не се състезаваме само с останалите университети в страната, състезаваме се с университетите в целия свят.“, коментира и министърът на образованието Меглена Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.