Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи стартира на 29 май

Ще продължи от 29 май до 4 юни

Фестивалът е с вход свободен

На 29 май (понеделник) стартира шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга". Събитието ще бъде под мотото „Чети и откривай“.

То ще се проведе в рамките на Пролетния панаир на книгата в продължение на седмица – от 29 май до 4 юни, в пространството пред НДК.

Детският литературен фестивал е със свободен вход. 

Предвидени са над 25 събития, като деца, родители и учители ще могат да се срещнат със съвременни писатели, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да участват в литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. Активностите са предназначени за деца на различни възрасти – за най-малките, все още несамостоятелни читатели, за децата на възраст от 7 до 14 години и за гимназистите. 

„Детският литературен фестивал е млад, едва на 6 години, и като всяко дете той пораства. Този път се постарахме фестивалната програма да предложи преживявания за всички“, споделя Искра Джанабетска, програмен директор на Детския литературен фестивал. 

Тазгодишното издание на Фестивала може да се похвали със сериозно международно участие. Специално за Международния литературен фестивал за деца и младежи от Финландия ще пристигнат авторите на поредицата „Куче на име Коте“ – писателят Томи Контио и художничката Елина Варста. Децата ще могат да се срещнат и с испанската писателка Елия Барсело, която ще представи книгата си „Да сътвориш Франкенщайн“, която е носител и на престижната награда „Едебе“ за юношеска литература. От Чехия за среща с по-порасналите деца (над 10-годишна възраст) пристигат и писателят Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, за да представят новата си книга „Н2О и тайната водна мисия“. 

Малките любители на книгите ще могат да се срещнат на живо и с едни от най-известните съвременни детски автори – Петя Кокудева, Слави Стоев, Ваня Чернева, Анна Норт, Иван Раденков, а също така и с художничката Кристина Тужарова. За да се срещнат с българските деца, от чужбина пристигат и двама любими български писатели – Юлия Спиридонова и Емил Молхов. Жюстин Томс пък ще проведе занимание-беседа на тема „Как да пишем и говорим за книги – блогове, влогове и подкасти“. 

Друг акцент във фестивалната програма са честванията на годишнините на Алеко Константинов, Джордж Оруел, Сър Тери Пратчет, „Малкият принц“ и първата българска географска карта. Предвидени са още забавни творчески работилници и уъркшопи, посветени на професиите в книгоиздаването, прожекция на „Малкия Никола“ във Френския институт в България и литературен куиз за деца с „Книговище“ и Искра Джанабетска.

През цялото време в шатрата на Детския литературен фестивал ще има малка книжна изложба, вдъхновена от панаира на детската книга в Болоня, а децата ще могат да напишат върху стените на шатрата своите послания, свързани с четенето. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование