На 31 март 2020 да почерпят

Рибите да обърнат внимание на близките си, а Овните да избягват пътувания – Дневният хороскоп на Алена

Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Софиянци дишат по-чист въздух 17% по-малко дни с мръсен въздух, 5% по-малко фини прахови частици

В резултат на мерките, които Столичната община е взела през 2018 г. за подобряването на качеството на въздуха в София се наблюдава подобряване на качеството на въздуха. Това съобщи столичният зам.-кмет по екология Йоана Христова и отбеляза, че има тенденция към намаляване на средногодишната концентрация и броя дни с превишение на средноденонощната норма на всички станции на ИАОС в града през 2018 г. спрямо 2017 г. „Средногодишната стойност, която трябва да се спазва е 40 микрограма на кубичен метър“, съобщи председателят на екокомисията в Столичния общински съвет Лорита Радева.

Предварителните данни от Изпълнителната агенция по околна среда показват, че броят на превишенията на нормите за фини прахови частици, отчетени от всички автоматични станции в града през 2018 г., е със 17% по-малък от превишенията през 2017 г. Намалява и нонцентрацията на фини прахови частици. През 2017 г. тя е 40 микрограма на кубичен метър, а година по късно е 35,5 микрограма на кубичен метър.

Христова отчете пред Столичния общински съвет направеното през изминалата година за по-чист въздух в града.

Към момента по проект AIRTHINGS предстои купуване на 25 филтъра, които ще бъдат поставяни на комините на замърсяващи въздуха печки. 20 000 печки на въглища и дърва ще бъдат подменени.

Вчера е одобрен проекта по ОП „Околна среда“, с който за 3 г. ще бъдат подменени 15 000 от печките с по-екологични форми на отопление. Останалите 5000 ще бъдат сменени с печки на пелети, климатици или др. по програма “Life”. Общината вече направи проект в район „Искър“ за пилотна подмяна на 30 печки.

Столичната община инициира предложение до МОСВ за стандарти за горива за отопление за дърва и въглиша, както и разговори относно енергийни помощи. Осигурени бяха средства за ремонт и екомерки в 26 сгради на училища и детски градини. Общината купува 22 сензора и нова станция за измерване на въздуха. Увеличава се миенето на улици, подменя се автобусния парк с по-екологичен, работи се за електробуси, електромобили и повече велоалеи. През 2018 г. от дирекция „Зелени системи“ са засадени над 2000 дървета.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.