Вижте как е мотивирана кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ (ДОКУМЕНТИ)

Шуменска забавачка организира кръводарителна акция

Родителите на Джак Блек създали телескопа „Хъбъл”

Ясна е причината за хранителното натравяне на децата в Ямболско

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 20 ноември 2019 г.

Шефът на „ВиК“-Перник: Водата на язовир „Долна Диканя“ не може да се използва, заразена е със салмонела 

САЩ похвалиха България за модернизирането на армията

Зоран Заев: Френското вето за ЕС ме унищожи лично

Премиерът: Половин милиард лева повече са дадени за пенсионерите по време на нашето управление

Сърфистка засне спускането си по огромна вълна (ВИДЕО)

Даниела Дариткова: Кандидатурата на Цацаров за председател на КПКОНПИ е консенсусна

Арестуваха мъж за кражба на багер за половин милиона лева в София

Парис Хилтън отрече да си е правила пластични операции

Хванаха четирима нелегални сирийци в автобус в Хасково

Карадайъ: Изборът на Валери Симеонов за нов зам.-председател на НС е обида към парламентаризма

Софиянци предадоха 4 тона стари дрехи Отпадъците се оползотворяват в завода за боклук край Гара Яна в София

Ще слагат още специални контейнери

Над 4 тона стари дрехи, завеси и други текстилни отпадъци са оставили софиянци за четири месеца в специалните контейнери и на мобилния пункт на Столична община. Инициативата стартира в началото на годината като част от мерките за намаляване на вредните емисии във въздуха. Много често ненужните дрехи, които сме изхвърлили в контейнерите с другия боклук, се събират от клошари и биват изгаряни, а това води до отделянето в атмосферата на цял коктейл от токсични газове.

През януари пилотно на три места в града бяха разположени обозначени контейнери, в които гражданите могат да изхвърлят ненужни дрехи, които след това се извозват от специализирана фирма. До момента в тях са събрани над 2,5 тона текстилни отпадъци, отчетоха пред “Труд” от Столичния инспекторат. “Поставяме ги на места, на които има или жива охрана, или камери, за да не се допуска ровенето в тях и изваждането на отпадъци”, казаха от там.

Специален бус извозва по заявка текстилни отпадъци от домовете ни до 28 април.
Специален бус извозва по заявка текстилни отпадъци от домовете ни до 28 април.

От началото на април инициативата е допълнена с мобилен пункт – бус, който по заявка, подадена на телефона в оперативния център, извозва текстилни отпадъци директно от домовете на гражданите. Единственото условие е заявеното количество да е над 10 кг. Услугата се извършва от фирма, която сътрудничи с общината под формата на спонсорство и не струва нито лев на местния бюджет. Тя стартира експериментално на 2 април и ще приключи на 28-ми, заедно с кампанията по пролетното почистване на София. За първите 10 дни бусът е извозил над 1,5 тона стари дрехи.

Столична община преговаря със специализирана фирма, която има необходимите лицензи, за разполагането на още контейнери. Те ще бъдат защитени срещу кражби и посегателства. Договорът трябва да получи зелена светлина от общинския съвет.

Отпадъчен текстил се оползотворява и в завода за третиране на отпадъците на София, където всяка година попадат около 10 000 тона. Суровината влиза в състава на произвежданото там RDF гориво.

От Столичния инспекторат обясниха, че дрехите, които гражданите изхвърлят в контейнерите, не се използват за дарителски кампании. “Много хора ни питат защо не даряваме дрехите, вместо те да бъдат унищожавани. Ние сме контролен орган и нямаме такива функции, така че те отиват за рециклиране и последващото оползотворяване”, обясниха от инспектората.

 

На 16 площадки

Събраха и 5000 автомобилни гуми

Една от площадките, на които гражданите могат да оставят употребявани автомобилни гуми
Една от площадките, на които гражданите могат да оставят употребявани автомобилни гуми

Повече от 5000 стари автомобилни гуми са предали до този момент софиянци в кампанията, която стартира през декември м.г., каза за “Труд” Татяна Асенова, началник сектор “Контрол на компонентите и факторите на околната среда” в Столичен инспекторат. На 16 адреса в 4 столични района са разкрити площадки където гражданите могат да оставят излезли от употреба гуми, които се събират и рециклират безопасно.

“Най-активни са в район Младост. На 5-те площадки, които сме определили, постоянно има оставени гуми. Хубавото е, че те не се превръщат в сметища – хората подреждат гумите си и не оставят никакви други отпадъци”, каза Асенова.

Този уикенд бяха разкрити два нови стационарни пункта в районите Слатина и Витоша. Адресите им са: кв. “Христо Ботев”, ул. “Мими Балканска” 70 и кв. “Княжево”, срещу ул. “Петко войвода” 2.

От Столичен инспекторат призовават гражданите, които станат свидетели на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, да подават сигнали на дежурния телефон в оперативния център – 02/9875555, или в съответното районно управление на МВР.

“Най-много сигнали идват от районите Красна поляна, Илинден, както и за парковете на Младост и Студентски град. В момента, в който получим сигнал, пращаме инспектор на място, заедно с полицаи, които установяват самоличността на извършителя и му съставяме акт на място”, обясни Татяна Асенова. Глобата за физически лица е от 300 до 1000 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.