София бори мръсния въздух с акция за събиране на гуми

Втори ден тече акцията за събиране на стари гуми в столичния район “Овча купел”. Целта на инициативата е да се намали възможността този вид отпадък да се изхвърля и гори безразборно, и така да замърсява околната среда, съобщиха от Столична община.

За удобството на гражданите са открити три временни стационарни пункта на следните адреси: ж.к “Овча купел” 1, ъгъла на бул. “Президент Линкълн” № 55 и ул. “Зеленика”– Автокозметичен център “Портокал”; Автопаркинг- ж.к “Овча купел” 1 , бул. “Президент Линкълн”, срещу бл.431; Павилион - ж.к. “Овча купел” 2, кръстовището на бул. “Президент Линкълн” и ул. “Петър Димков”.

За кв.”Суходол”, кв.”Горна баня”, с. Мало бучино и старата част на “Овча купел” има мобилен пункт като на телефон: 0882-271-218 може да подадете информация за точния адрес, от които трябва да се вземат гумите, уточняват от градската управа.

Междувременно Европейската агенция по околна среда пусна нов интернет портал с информация за качеството на въздуха в реално време.

Със светлосини точки на картата на Европа са отбелязани местата, където качеството на въздуха е добро, а с тъмночервени, където въздухът е най-мръсен. Очаквано в България тъмночервените точки са повече от тези в други държави. Пред нас се нарежда само Македония, където според данните въздухът се задържа най-дълго време мръсен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България