София грейва с огнено шоу за празника си днес

Входът за зоопарка и „Врана“ е свободен

Награждават „Щурците“ с почетен знак на столицата

Динозаври се разхождат в парка на Военната академия

Днес, на празника на София, всички жители и гости на града, който расте, но не старее, ще имат възможност да посетят някои от най-големите забележителности напълно безплатно, съобщиха от Столичната община. Огнен пърформънс на “Жар Театър” ще огрее столицата за празника от 21 ч., пред Народен театър “Иван Вазов”.

Тема на представлението е мечтите, които трябва да полетят към своето сбъдване. По време на постановката горящи фенери ще полетят към небето. Ще има и конструкция на огнен дракон.

В 10 ч. е Тържествената Сесия на общинския съвет, на която по традиция се връчват отличията на Столична община – Почетен гражданин и значка. Почетния знак ще получат рок група “Щурците”, които имат 50-годишен юбилей. Сред отличените са и Женски хор “Христина Морфова”, Балет “Арабеск”, Александър Оскар, Гийом Робер, Проф. д-р Ива Петкова, Владимир Кисьов, Томас ван Оорсхот, и др.

В 11.30 ч. пред храм “Света София” ще се проведе тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града. В 17.30 ч., пред Народен театър “Иван Вазов” ще има концерт на Софийския духов оркестър. Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културатаще ще бъдат връчени на церемония от 18.30 ч. в Народния театър “Иван Вазов”.

С безплатен вход за посетители ще работят парк-музей “Врана”, Зоологическата градина и археологическото ниво на базиликата “Света София”.

Регионалният исторически музей отбелязва и две години от откриването на постоянната си експозиция. Предвидена е специална празнична програма, а музеят обявява ден на отворените врати. Добавени са нови два обекта, достъпни за посещение – Археологическият парк “Западна порта на Сердика” (намиращ се между: ул. “Георг Вашингтон”, и бул. “Тодор Александров”) и Триъгълната кула на Сердика (бул. “Княгиня Мария Луиза” 16). Празничната програма за годишнината на музея в неделя включва джаз концерт на формация “София”, детско ателие “Вяра, Надежда и Любов”, сетивно-интерактивен театър, историческа реконструкция и концерт на група OGI*23.

В парка на Военната академия в София пък вече може да се види зрелищната изложба - “Живите динозаври”. Представени са макети от 24 вида движещи се и издаващи звуци динозаври, както и скелети на праисторическите влечуги. Всички те са в реални размери.

 

Децата ще могат да видят специален японски театър

Орли посрещат в зоопарка, входът е безплатен

Край на губенето по алеите – специални карти ще упътват посетителите

Със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова входът на столичния зоопарк е безплатен в неделя за празника на София. “Заповядайте да отпразнувате заедно с нас празника на София”, покани столичани шефът на зоопарка Добромир Бориславов. Той съобщи пред “Труд”, че от понеделник нататък всчки посетители, които си купуват билети, ще получават на касата и безплатна брошура-карта, на която има отбелязани местоположенията на клетките на всички животни, заведенията, тоалетните. Картите са на български и на английски език и съдържат и информация за видовете животни в зоопарка.

Бориславов съобщи, че за празника на София днес е подготвена специална програма. Децата ще могат да научат повече за орлите и да ги изработват в оригами арт работилница за деца, съобщи пред “Труд” Катерина Зарева, еколог в зоопарка. “От 11.00 до 16.00 ч. в неделя имаме гости от Българското дружество за защита на птиците, които ще проведат специална програма пред една инсталация, представляваща макети на 6 вида български орли в техният естествен размер”, обясни тя. Децата ще могат да научат от професионалните орнитолози интересни факти за орлите. Макетите са поставени по дърветата и създават илюзия, че на тях наистина са накацали птици. Инсталацията ще остане до 2 октомври, но специалната програма за орлите ще се проведе само днес.

От 11.30 пък пред външното заграждение на слона ще има картинен театър за деца от 4 до 8 години. Събитието е посветено на слоновете и изкуството. “Това е една много интересна форма на японски театър”, обясни Зарева. Ще има и демонстрации по хранене на най-атрактивните животни в зоопарка. По време на храненето посетителите ще могат да разговарят със служителите на зоопарка за животните и да научат интересни факти за тях.

 

Много изненади очакват столичани на „Алея на книгата“

Ентусиасти се облякоха като литературни герои

В неделя е финалът на петото издание на “Алея на книгата” – София, което започна на 12-и септември. Пътуващото книжно изложение спря в центъра на София в пешеходния участък на булеварда - от пресечката с бул. “Патриарх Евтимий” до ул. “Гладстон”. На събитието участват над 50 български издателства и има включена богата културна програма. Едно от най-интересните неща в нея е провелият се в събота Cosplay бал, който даде възможност софианци да се разходят на пъпа на града си, облечени като любимите си литературни герои. Днес пък програмата включва интересни автори като Джеки Стоев и Джони Пенков и представяне на единствено по рода си “Енциклопедичен пътеводител “Трънски край”.

 

За Европейските дни на наследството

Президентството и Народното събрание отвориха врати

0501Близнаци удариха парламентарния звънец в деня на отворените врати вчера. #Снимка Благой Кирилов

Столичани имат рядката възможност да посетят различни труднодостъпни забележителности с висока културна стойност - сгради на министерства, съдебни институции, частни резиденции и висши учебни заведения. Това се случва по време на Европейските дни на наследството в столицата на 16 и 17 септември. Организатори са Столичната община и Министерството на културата.

За посещение врати отварят знаковите сгради на Президентството, Народното събрание, Министерство на отбраната и Министерство на външните работи. Отворени за гражданите са Съдебната палата, представителството на Европейската комисия в България, Френската резиденция и Британският съвет. Можете да посетите и една от най-красивите сгради от началото на 20-ти век в София - Военният клуб, както и Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.

Отворена за посещение е и най-старата запазена сграда в София – тази на Археологическия музей и една от първите сгради с цялостна железобетонна конструкция от края на ХІХ век – на музея “Земята и хората”.

 

Откъде идва празникът

Църквата почита Света София и дъщерите

На 17 септември отбелязваме Деня на град София след решение на Столичния общински съвет от 25 ма,т 1992 г. На този ден почитаме християнския празник на мъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Преданието разказва, че през І І век в Рим живяла благочестивата християнка София. Тя имала три дъщери – Вяра (12 г.) Надежда(10 г.) и Любов(9 г.).

Император Адриан (117-138) заповядал на децата да принесат жертва на богинята Артемида, но те отказали и били подложени на жестоки изтезания пред очите на майка им. омичетата умрели, а императорът разрешил на София да ги погребе. Три по-късно починала и тя и е почитана като като мъченица, понесла страданията на дъщерите си.

 

Йорданка Фандъкова:

Градът расте и се развива

0503“Вярвам, че напълно в духа на своя девиз, София е град, който расте и се развива - не остарявайки и запазвайки своята история”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за агенция “Фокус”. “Това е посоката, в която работим последователно, в течение на няколко години. И тази година продължихме мащабните проекти за възстановяване и развитие на града”, заяви тя. “Всички видяха, че този строителен сезон беше много активен. Изпълнихме 10 големи проекта, с някои от тях продължаваме”, коментира Фандъкова.

“Очаквам до края на годината да имаме нови 50 детски площадки във всички 24 района на София. Строим и нови 6 детски градини, от които до края на годината очаквам 3 да бъдат завършени”, обяви столичният кмет.

Йорданка Фандъкова покани всички граждани, които имат възможност, в 11.30 часа да присъстват на тържествения водосвет по случай празника и на официалната церемония по издигането на знамето на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България