София дава на половин цена общински имоти за култура

Организации и хора, които организират културни събития, ще могат да наемат имоти от Столична община на половин цена от пазарната стойност. Това предвиждат промени в Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти, внесени от председателя на комисията по култура към Столичния общински съвет Малина Едрева и ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов. Промените са пуснати за обсъждане до 21 юли на сайта на СОС.

Когато културен оператор или институция, поиска да наеме сграда от общинските имоти в София, началната цена при търга ще бъде половината от пазарната. В момента такъв имот може да се наеме на пазарна цена.

„Имаме тази практика вече установена за образователни институции и във връзка със стимулиране на културния сектор и развитието на културните практики в града сега

правим това предложение пред общинския съвет“, коментира пред „Труд“ Малина Едрева.

В мотивите към предложението са записани причини, които налагат приемането и цели, които се постигат. Написаното гласи: „Във връзка с изпълнението на приоритетите на Стратегията за развитие на културата в София, по-конкретно „Достъп до култура“, „София – град на творческата икономика“ и „ Равнопоставено участие в глобалните културни процеси“ да се даде възможност на всеки гражданин – независимо от неговия пол, възраст, етнически произход и социален статус да има достъп до разнообразни културни продукти и услуги и да развива потенциала си чрез активно участие в творчески дейности“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България