27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Отсрочват заеми до 3 или до 6 месеца Банките преценяват според досието на клиента

Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен

София е ремонтирала почти всички вредни сгради на забавачки Само две детски градини известно време ще останат с етернитови плоскости

Фандъкова: Около 2 млн. лв. е инвестицията в 35 ОДЗ „Щастливо детство“

Столичната община е премахнала почти всички етернитови плоскости от детските градини в София, съобщиха пред „Труд“ от градската управа. Този материал е вреден за здравето на децата и 12 забавачки са ремонтирани, за да бъде премахнат от конструкцията на сградите.

Четири градини ще бъдат ремонтирани тази година. Това са ДГ 31 в район „Люлин“, ДГ 36 в „Искър“, ДГ 30 в „Изгрев“, ДГ 16 в „Студентски“. Само две детски заведения, които се намират в кв. „Люлин“ остават за реконструкция след това. В момента се подготвя проект за основен ремонт и конструктивно укрепване на ДГ 22, а строителните дейности започват догодина. За ДГ 152 проектът ще се прави догодина, а ремонтът – през 2021 г.

Има още една сграда в кв. „Люлин“, от която вредното вещество ще се премахне, но тя е административна и в момента в нея няма занятия с деца. Етернитът е азбестоциментова смес, от която се правят покривни плочи, водопроводни тръби и др. Вдишването на някои видове азбестови влакна може да предизвика тежки заболявания, включително рак.

Поредната ремонтирана детска градина бе номер 35 – „Щастливо детство“ в район „Люлин“, която днес празнува 40 г. откакто е отворила врати. В нея инвестицията е около 2 млн. лв., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети забавачката. „Тази детска градина възпитава вече три поколения софиянци, жители на „Люлин“, заяви столичният кмет. Тя посочи, че заедно с кмета на жк. „Люлин“ Милко Младенов са инвестирали изключително сериозни средства, за подобряването на условията за децата и за изграждането на нови места, където жителите на квартала да могат да записват децата си.

„Преди 40 години детската градина е построена с етернитови плоскости, така са се строили градините. Това беше голямо предизвикателство пред нас. Преди няколко години ние поехме ангажимента, заедно със строителството на нови детски градини, заедно със строителството на мястото на пожароопасните бараки, които заварихме, да се заемем и с това да престроим една изцяло нова детска градина, с премахнати етернитови плоскости и построени нови сгради“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

По думите й около 2 млн. лв. е инвестицията само в детската градина. „Това означава здраве и уют за нашите деца. Така че, тези 2 млн. лв. си струваха, както и за всички детски градини. Само в жк. „Люлин“ сме изградили нови, разширили или престроили общо 7 детски градини. Тази година започва и реконструкцията на още една детска градина с етернитови плоскости в квартала. Очакваме на есен да започне строителството“, каза още тя.

Тази година общината инвестира над 75 млн. лв. в образователната инфраструктура. Започна работа по изграждането на 7 детски градини в районите „Искър“, „Нови Искър“, „Красно село“, „Лозенец“, „Витоша“ и „Студентски“. Предстои работа по още 8 в районите „Овча купел“, „Искър“, „Люлин“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Триадица“. В момента се реконструират цялостно още 7 детски градини по проект по ОП „Региони в растеж“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.