Съдия Корнелия Колева стана зам. председател на Апелативен съд-Велико Търново

„Лудогорец“ срещу унгарския шампион

„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Херо Мустафа ще е новата посланичка на САЩ в България

Проверяват 15 къщи за гости във Варненска област Мониторингът е за 288 имота от общо 746 в страната за 82 млн. лева

Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция „Евксиноград“ Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Вижте как австралийски питон изяжда огромен крокодил (СНИМКИ)

Whats App се срина в Европа и Латинска Америка

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

9-годишна варненка спечели златото за авторска песен

Ангела Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато видим, че се изпълняват Минските споразумения

Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

ЕК: България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ Страната ни трябва да постигне 27% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Потвърдиха присъда за контрабанда на 200 кг тютюн в Бургас

София е 4,5 пъти по-богата от Сливен Столицата е най-богатата област в страната, а Сливен най-бедната

София е с 4,5 пъти по-богата от Сливен, показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за показателите за развитие на областите в страната. Столицата отново е най-богатата област, а най-бедната е Сливен.

София  е областта с най-високи доходи и най-висок стандарт на живот, докато в Сливен БВП на глава от населението е най-нисък. През 2015 г. брутният вътрешен продукт в столицата достига 26 690  лв. на човек от населението при 5921 лв. в Сливен. Брутната годишна работна заплата в столицата се увеличава бързо и достига 14 531 лв. годишно, а в най-бедната област тя е едва 7830 лв. при средно 10 535 лв. за страната през 2015 г.

Ръстът на заплатите е осезаем в цяла България, но темповете му се различават драстично, заявяват още икономистите. Над 50% от високоплатените работни места със заплата над 1000 лв. са съсредоточени в столицата, като от началото на тази година София е единствената област с по-високи заплати от средните за страната. След нея се нареждат Пловдив и Плевен.

София е областта с най-малки дялове на населението, живеещо с материални лишения  – 19% при 32% за страната, и на това, живеещо под националната линия на бедност – 8% при 23% за страната. Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също имат добри икономически показатели. В дъното на класацията по развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции.

Броят на заетите в Южна България е с 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места през третото тримесечие на годината  в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. В Пловдив за последните 12 месеца са се създали повече работни места, отколкото в цялата северна част на страната. В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно – едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали.

По последни данни инвестициите в страната растат, като чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6  млрд. евро към края на 2015  г. спрямо година по-рано. Основната част от новите чужди инвестиции са в област Бургас – 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г., като капиталът е инвестиран най-вече в нови мощности в „Лукойл Нефтохим“. На второ място по ръст на чуждите инвестиции през 2015  г. е столица, където те нарастват с 437  млн. евро. Областите Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково също се радват на приток на чужди инвестиции. Всъщност това са и областите, които бележат най-бързо развитие в последните 2–3 години.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. кмет на герб,а градът е умрял,защо така,нали искаха власт,щяхме да вървим напред–пълни тъпотии

  2. Данчо Лечков беше крадец, сегашният ви – некадърник… о според мен причината за това положение е компактната маса цигани, които силно влошават статистиката…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.