Страничното огледало на микробус причини смъртта на 72-годишен велосипедист в пловдивско село

US посолството у нас чака протест заради Ерусалим

Борисов се среща с норвежкия премиер утре

Митничари задържаха 71 хил. ръчни часовника и стотици слънчеви очила във Варна

Контрабандна валута за 55 000 лева задържаха на „Капитан Андреево“

В Медицински университет-Пловдив обучават студенти на дисекция на нос със съвременни технологии

97 деца на загинали и пострадали полицаи ще получат подаръци от „Технополис“ и „Практикер“

Режисьорът Владимир Белов разказва във Велико Търново как да си направим филм

ВАС потвърди нарушение на забраната за увреждане на доброто име на конкурент

Румен Порожанов: ОСП ще бъде основен приоритет на българското председателство

Община Горна Оряховица отличи призьори в национални и международни надпревари в областта на културата

Live Изтекла информация предизвикала закриване на офшорки Запор за 200 милиона лева имущество на Прокопиеви по искане на комисията за конфискация КОНПИ е установила нарушения при приватизацията на "Каолин" и претендира за 150 млн. лв. от продажбата на дружеството

ВТУ и Международния университет на Киргизстан сключват договор по Еразъм+

Fibank представи календар с кауза

Фандъкова: IT секторът бележи най-високи темпове на развитие

София е 4,5 пъти по-богата от Сливен Столицата е най-богатата област в страната, а Сливен най-бедната

София е с 4,5 пъти по-богата от Сливен, показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за показателите за развитие на областите в страната. Столицата отново е най-богатата област, а най-бедната е Сливен.

София  е областта с най-високи доходи и най-висок стандарт на живот, докато в Сливен БВП на глава от населението е най-нисък. През 2015 г. брутният вътрешен продукт в столицата достига 26 690  лв. на човек от населението при 5921 лв. в Сливен. Брутната годишна работна заплата в столицата се увеличава бързо и достига 14 531 лв. годишно, а в най-бедната област тя е едва 7830 лв. при средно 10 535 лв. за страната през 2015 г.

Ръстът на заплатите е осезаем в цяла България, но темповете му се различават драстично, заявяват още икономистите. Над 50% от високоплатените работни места със заплата над 1000 лв. са съсредоточени в столицата, като от началото на тази година София е единствената област с по-високи заплати от средните за страната. След нея се нареждат Пловдив и Плевен.

София е областта с най-малки дялове на населението, живеещо с материални лишения  – 19% при 32% за страната, и на това, живеещо под националната линия на бедност – 8% при 23% за страната. Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също имат добри икономически показатели. В дъното на класацията по развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции.

Броят на заетите в Южна България е с 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места през третото тримесечие на годината  в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. В Пловдив за последните 12 месеца са се създали повече работни места, отколкото в цялата северна част на страната. В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно – едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали.

По последни данни инвестициите в страната растат, като чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6  млрд. евро към края на 2015  г. спрямо година по-рано. Основната част от новите чужди инвестиции са в област Бургас – 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г., като капиталът е инвестиран най-вече в нови мощности в „Лукойл Нефтохим“. На второ място по ръст на чуждите инвестиции през 2015  г. е столица, където те нарастват с 437  млн. евро. Областите Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково също се радват на приток на чужди инвестиции. Всъщност това са и областите, които бележат най-бързо развитие в последните 2–3 години.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. кмет на герб,а градът е умрял,защо така,нали искаха власт,щяхме да вървим напред–пълни тъпотии

  2. Данчо Лечков беше крадец, сегашният ви – некадърник… о според мен причината за това положение е компактната маса цигани, които силно влошават статистиката…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.