София и Видин на двата полюса по безработица

Безработицата в България през 2018 г. е 5,2%, което ни нарежда на 12-о място в ЕС.

Северозападът е в топ 3 по най-голям дял на младежите без препитание

На 12-то място сме в ЕС

София и Видин се намират на двата полюса по безработица. В столицата не само доходите са най-високите в страната, но тя е сред районите в ЕС с най-ниска безработица. Северозападна България пък е сред районите с най-голяма продължителна безработица в Европа и съответно доходите там са най-ниски. Това показва голямата разлика в икономическото развитие на различните райони на страната ни.

Безработицата в регионите на ЕС през 2018 г варира между 1,3% за чешката столица Прага и 35,1% на остров Майот, който е отвъдморска територия на Франция и се намира в Индийския океан. На следващите места по най-висока безработица са испанският автономен град Сеута (29%), регионът Западна Македония (27%) в Гърция и испанският автономен град Мелила (25,8%). Сеута и Мелила са автономни градове в Северна Африка.

В над една четвърт от регионите на ЕС безработицата е поне наполовина по-малка от средната за ЕС, която за 2018 г. е 6,9%. В тези райони безработицата е под 3,5% като един от тях е Югозападният район на България (2,6%), където попада София. Сред останалите райони с най-ниска безработица в ЕС са 20 региона в Германия, 15 в Обединеното кралство, 9 в Полша, 7 в Чехия, 5 в Унгария, по 4 в Холандия и Австрия, по 2 в Белгия и Румъния и по един в Италия и Словакия.

На другия полюс са 30 региона в ЕС, които имат най-малко 13,8% безработица, или два пъти по-голяма от средната за Общността. Тук влизат 12 региона в Гърция, 8 в Испания и по 5 във Франция и Италия. В Северозападния район на България безработицата е 11,3% и той не е сред най-зле представящите се територии в ЕС. Но продължително безработните в Северозападния ни район са 76,8% (не са могли да си намерят работа поне 12 месеца), което го нарежда на трето място в целия ЕС.

При младежката безработица на хората между 15 и 24 години също има огромна разлика между регионите на страната. В Югозападния район на България младежката безработица е само 5,6%, което е много добро постижение и делим деветото място в ЕС с района на Прага. В Северозападна България обаче младежката безработица през миналата година е над два пъти по-голяма - 24,8%, като освен това сериозно нараства - през предходната година е била 18,7%.

Коментари

Задължително поле