София организира среща на евростолиците на спорта

Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че София е била най-иновативната и сред най-успешните във вече близо 20-годишната история на проекта, съобщиха от пресслужбата на СО.

Наред с това в Брюксел бе обявено, че се предвижда следващата година българската столица да бъде домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав за обмяна на опит и добри практики.

Същевременно Варна заслужи титлата „Европейски град на спорта за 2019 г.“, а Албена вече е първият в историята "Европейски курорт на спорта". Това стана ясно по време на годишната Церемония на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта ACES Europe, която се състоя в залата на Европарламента в белгийската столица.

„С удоволствие констатираме, че българската столица е от най-активните, последователни и иновативни сред световно известните градове, заслужили досега това признание. Представители на следващи столици на спорта вече дори споделиха, че са притеснени от нивото, което ще остави след себе си София. Вие бяхте отличници с една изключително успешна кампания в полза на гражданите на вашия древен и красив град“ – каза Джан Франческо Лупатели, основател и президент на ACES Europe.

„Заради отличните резултати ACES Europe взе решение да обяви София за постоянен носител на титлата, което се случва за първи път в историята. Също в резултат на добрите показатели и без прецедент е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през следващата година“ – каза още Лупатели на импровизирана пресконференция за българските медии днес. Италианецът припомни, че базираната в Брюксел Асоциация е определила члена на Управителния борд Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица – за водеща дейността на инициативата в целия регион.

На Церемонията в Брюксел представителите на София връчиха като символична щафета на екипа на Будапеща знамето за следващата Европейска столица на спорта – през 2019 г. Всички в залата дълго приветстваха представителите на София с благодарност за всичко, направено по инициативата през последните 4 години. След Будапеща, през 2020 г. – Евростолица на спорта ще е Малага, през 2021 г. – Лисабон и през 2022 г. – Хага.

София бе определена за "Европейска столица на спорта за 2018 г." преди четири години, като решението бе обявено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства и фестивали на територията на тези градове.

През трите години на подготовка и през самата 2018-та година екипът на "София – Европейска столица на спорта" организира над 460 събития – фестивали, спортни празници, състезания и турнири, плюс още близо 200 съпътстващи. Инициирани бяха редица инфраструктурни проекти и бе разгърната мащабна информационна кампания. Направени бяха презентации във водещите университетски и учебни центрове, в активностите се включиха десетки федерации, подпомогнати бяха неправителствени организации и общности по отделни спортове и дисциплини. "София '2018" възстанови част от ученическите първенства, от градските шампионати, даде нов живот и надгради емблематични за града прояви, инициира десетки нови спортни състезания и фестивали. Многообразните събития дадоха възможност за спорт и активен живот на различни социални и възрастови групи – от 3-/4-годишни малчугани до хората от третата възраст, както и от деца в риск и деца на бежанци до хора в неравностойно положение и др.

Наред с това, Столичната община започна подкрепа на детско-юношеските школи и спортните клубове в столицата (за тази година сумата е 800 000 лв.), стартиран бе и вече е в ход проект за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на училищата по районите. Междувременно бе анализирано състоянието на Витоша с цел планината да бъде достъпна за всеки за туризъм, спорт и активна почивка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България