Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция

Свален от власт олигарх избяга (обзор) Развръзката станала с намесата на US посланика

Моторист и спътницата му са в болница след катастрофа на столичния бул. „България“

Две туристки загинаха при инциденти в Швейцария и Франция заради лошото време

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба Вместо да спечели, хазната може да загуби милиони заради банкрут, свиване и изнасяне на бизнеса

Израел кръсти селище на Тръмп

Македония не признава Гоце Делчев за българин Учебниците им по история нямало да се променят

Над 40% от депутатите са подсъдими

Харадинай: Нека никой да не търси повече мир и стабилност на Балканите за сметка на свободата на Косово

Корнелия Нинова си оттегли оставката (обзор) Изборът на председател ще е след местния вот

София отвори археологически парк

Археологическият парк „Западна порта на Сердика“ вече е достъпен за посетители след мащабен проект за реставрация. След 30 години, в които старинните разкопки тънеха в боклуци, хората вече могат да видят част от западната крепостна стена, както и мозайка от голяма сграда.
На 24 май музеят трябваше да бъде официално открит, но лошото време отмени събитието. Организаторите от Регионалният исторически музей в София я бяха предвидили демонстрации на антична екипировка, но „римски граждани“ и „воини“ стояха под чадърите и не можаха да покажат подготвената програма. Организаторите обещаха, че официално откриване ще има, когато времето позволи.
Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват „Антична Сердика – Средновековен Средец“. Тя е недвижима културна ценност от национално значение. На мястото могат да се видят крепостна стена, кули, части от главна антична улица, античен канал, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и др.
Стойността на обекта е 1 207 000 лв., като работата по проекта бе завършена за 11 месеца. Столичния зам.-кмет по културата Тодор Чобанов вече съобщи, че в комплекса могат да се провеждат концерти и изложби.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.