София се състезава с 18 града за евроагенцията по лекарствата

Само България кандидатства с 4 страници, всички останали са изпратили дълги презентации и видеа и са създали специални сайтове

Букурещ се рекламира в 128 страници

С 18 европейски града се конкурира София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която ще се премести от Лондон след Брекзит. Това сочи справка в регистъра на кандидатурите на Европейската комисия. Заявка са подали Амстердам, Атина, Барселона, Бон, Братислава, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Малта, Милано, Порто, Стокхолм, Виена, Варшава, Загреб.

Българският Министерски съвет взе решение за издигане на София в последния възможен момент – на 31 юли, при срок до 1 август.

Всички градове кандидати освен София са създали специални сайтове или промо видеа за кампаниите си да привлекат на своя територия заможните еврочиновници. Българското представяне е и най-кратко – 4 страници.

За сравнение Букурещ е с презентация от 128 страници плюс интернет страница, Атина – 44 страници и сайт, Варшава - 12 страници и четириминутен клип, Загреб – 32 страници и сайт.

Към българската оферта има само писмо от 2 страници от премиера Бойко Борисов до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Еврокомисията ще преглежда кандидатурите до 30 септември, а решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency) е институцията на ЕС, която извършва оценка и надзор върху лекарствата в Съюза. Създадена е през 1995 г. и има персонал от близо 900 служители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България