София спира най-старите трамваи

Пуснаха 5 чисто нови мотриси по линия 1

До месец най-старите трамваи „Дювак“, които са на повече от половин век, ще бъдат изцяло изкарани от движение и ще бъдат заменени с нови модели. Това заяви пред „Труд“ изпълнителният директор на Столичния електротранспорт Евгений Ганчев.

В момента най-старите мотриси се движат по трамвайните линии 22 и 23 и се бракуват поетапно. На тяхно място в движение влизат трамваите втора ръка, които Столичната община купи от Чехия. От тях 15 вече се движат по линиите, предстои да се пуснат останалите 5.

В същото време 5 чисто нови трамвая тръгнаха вчера по линия 1. Те са нископодови, климатизирани и са снабдени с камери и паникбутони, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето им.

Возилата струват на общината близо 17 млн. лв., като с тях броят на трамваите в София става 305.

Догодина се очакват да пристигнат още 28 употребявани мотриси от Базел. Те ще бъдат доставени като дарение от Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

През ноември трябва да тръгне обществената поръчка за доставката на още 13 нови трамвая, които ще бъдат купени със средства по ОП "Региони в растеж“. С тях ще бъдат заменени изцяло старите трамваи по линия 5, обясни още Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България