Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Специалисти: Над 15 мечки обитават Витоша Числеността им ежегодно се увеличва

Последни сме по жизнен стандарт в ЕС Материалните условия у нас са до 6 пъти по-ниски от тези на другите европейци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 11 декември 2018

Екатерина Захариева: Добре е, че подписахме договора с Македония, но по-важно е изпълнението му

Отлагат закриването на Правителствена болница Става национална педиатрия най-рано след 9 месеца

Онлайн търговията с 30% ръст Продажбите са за 664 млн. евро

Въвеждат данък за реклами във Фейсбук Брюксел планира налогът да бъде 3% от приходите

Министър Ананиев: Няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет в СУ и за дипломите на студентите

Откриха обновена градска среда за над 7 млн. лв. в Шумен

Автомобил прегази и уби собственика си

Газът поскъпва, парното и токът – не КЕВР решава окончателно до края на месеца

София става умен град с мрежа от ново поколение

Целта ни е да превърнем София не само в умен, но и в щастлив град, обясни Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“.

Интелигентно паркиране, умни контейнери за смет и дистанционно отчитане на топломери, електромери  и водомери вече могат да бъдат факт в София благодарение на мрежа от ново поколение. Технологията LoRa е изградена от „Виваком“ в партньорство с Nokia и вече покрива 99,7% от територията на столицата. Тя позволява изграждането на безжични мрежи от нов тип, свързващи много устройства без СИМ карти.

Целта ни е да превърнем София не само в умен, но и в щастлив град, обясни Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“. По думите му новата мрежа позволява вече да не търсим с часове къде да  паркираме, а да се постави сензор на всяко място и система да ни води към това, което е свободно. Умни контейнери за боклук пък ще показват кога съдовете са пълни и така камионите ще знаят кога да ги вдигнат. По този начин ще се пести както време, така и средства на общината и данъкоплатците.

„Пътувах в София и видях задръстванията в града. Данните показват, че столичани прекарват 29% повече от времето си в пътуване от и до работа“, заяви Марк Жаду, директор „Стратегически маркетинг“ в Nokia. По думите му този проблем може да бъде решен с въвеждането на интелигентни системи, които да регулират трафика. Един град е толкова умен, колкото неговите граждани, заключи Жаду.

Според него София прави сериозна крачка напред в развитието си като умен град и има реален шанс да се нареди сред световните интелигентни градове като Дубай, Ню Йорк и Амстердам.

„България е 9-а в света и 6-а в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и сред първите, които превръщат градовете си в умни и свързани еко системи в полза на хората“, коментира и  Радослав Златков, главен технически директор на „Виваком“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.