София става умен град с мрежа от ново поколение

Интелигентно паркиране, умни контейнери за смет и дистанционно отчитане на топломери, електромери  и водомери вече могат да бъдат факт в София благодарение на мрежа от ново поколение. Технологията LoRa е изградена от „Виваком“ в партньорство с Nokia и вече покрива 99,7% от територията на столицата. Тя позволява изграждането на безжични мрежи от нов тип, свързващи много устройства без СИМ карти.

Целта ни е да превърнем София не само в умен, но и в щастлив град, обясни Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“. По думите му новата мрежа позволява вече да не търсим с часове къде да  паркираме, а да се постави сензор на всяко място и система да ни води към това, което е свободно. Умни контейнери за боклук пък ще показват кога съдовете са пълни и така камионите ще знаят кога да ги вдигнат. По този начин ще се пести както време, така и средства на общината и данъкоплатците.

„Пътувах в София и видях задръстванията в града. Данните показват, че столичани прекарват 29% повече от времето си в пътуване от и до работа“, заяви Марк Жаду, директор „Стратегически маркетинг“ в Nokia. По думите му този проблем може да бъде решен с въвеждането на интелигентни системи, които да регулират трафика. Един град е толкова умен, колкото неговите граждани, заключи Жаду.

Според него София прави сериозна крачка напред в развитието си като умен град и има реален шанс да се нареди сред световните интелигентни градове като Дубай, Ню Йорк и Амстердам.

„България е 9-а в света и 6-а в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и сред първите, които превръщат градовете си в умни и свързани еко системи в полза на хората“, коментира и  Радослав Златков, главен технически директор на „Виваком“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес