София събра тамплиери от цял свят на висш форум

Снимка: Пламен Стоименов
Великият приор на Велик приорат България ген.-майор (о. р.) акад. Румен Ралчев.

Великият приор на Велик приорат България Румен Ралчев посрещна 23 делегации

В рамките на Великия магистрален съвет бе открит паметник “Рицарят на светлината”

Изложба в “Галерия 900”

Орденът на рицарите тамплиери на Йерусалим (OSMTH) провежда своя Велик магистрален съвет в България, а световният форум е първият присъствен за тамплиерите от края на ограниченията по пандемията. Великият приор на Велик приорат България ген.-майор (о. р.) акад. Румен Ралчев посрещна в София 23 делегации от различни държави, включително от Украйна и Русия. Великият магистрален съвет продължава и днес, като по време на форума всички гости дадоха изключително висока оценка на организацията на събитието и българските си домакини. Освен научните конференции, в рамките на Великия магистрален съвет беше открит паметник “Рицарят на светлината”, който е дело на Велик приорат -България, а рицари тамплиери представиха свои произведения в “Галерия 900”.

Историята на Ордена на рицарите тамплиери в България започва през 2002 г., когато първите българи са посветени в рицарство в Австрия, Сърбия и Италия. На 18 август 2008 г. Велик приорат България е приет за пълноправен член на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - неправителствена организация със седалище в Женева, със специален консултативен статут към ООН и член на Международното бюро за мир - Нобелови награди.

Основните цели на Ордена са подпомагане на християни в беда и интелектуална благотворителност, намаляване на напрежението на верска основа чрез контакти между различните вероизповедания, взаимопомощ, каза пред “Труд News” Румен Ралчев.

Дейвид Епълби, Велик майстор на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, пред “Труд News”: Градим мостове между хората от всички вероизповедания

Биляна Веселинова, 
Труд News

- Господин Епълби, защо световният Орден на тамплиерите избра София за провеждането на Великия магистрален съвет? С какво тамплиерите в България заслужиха тази чест?
- Велик приорат-България е един от най-активните наши приорати и е много важно ние да сме там, където има действие, където има активен живот.

- Как се отрази пандемията, локдауните на работата на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим по целия свят?
- Това беше драматична промяна. Коронакризата беше предизвикателство за както за всички хора, така и за тамплиерите. Всъщност, ние бяхме донякъде късметлии, че успяхме да прегърнем технологиите, дигиталните връзки. Като всички останали и ние се научихме бързо да използваме всички видове онлайн-комуникации за нашите разговори - skype, zoom и други платформи. Но този начин на комуникация за съжаление никога не може да замени срещите лице в лице, както и възможността да посещаваме интересни и красиви места и страни.

- Може ли след един век, например, тамплиерите да имате дигитални ритуали? И ще успеете ли да съхраните хармонията на ритуалите?
- Мисля, че всичко е възможно (Смее се, б. а.). Надявам се, но разбира се, че няма гаранция. И понеже хармонията е много важна, аз се надявам да успеем да я запазим.

- Сега светът е в нова криза - съвсем близо до България е огневата линия в Украйна. Какви са взаимовръзките между Великия приорат на Украйна и Великия приорат на Русия в този момент?
- Ние всички сме християнски братя и сестри, а и индивидуално сме братя и сестри като рицари и дами. Връзките ни са лични. Срещите на тамплиерите не са срещи на правителствени представители и се надявам рицарите и дамите от Великите приорати на Украйна и Русия да продължават да имат топли чувства едни към други както до сега и да си показват взаимното уважение, което винаги сме имали в нашата християнска организация.

- Вие сте потомствен адвокат, и ми направи впечатление, че Вашата кантора е започнала да помага на военни ветерани от Втората световна война - продължавате ли тази традиция?
- Това е традиция, която баща ми започна навремето, по-точно през 1951 година. А иначе кантората работи от 1924 година, мен още ме е нямало. Баща ми започна да помага на своите приятели, той самият е ветеран от войната и започна да съдейства на приятели, които имаха нужда от подкрепа.

- Правото на меча или правото на Словото е силата на рицаря, за да защитава Истината?
- Знаете ли, аз също съм бил войник, бил съм в специални части и да ви призная, бих искал никой друг да не минава през това. Не знам, надявам се, че Словото ще надделее и ще има повече сила.

- Вие започнахте мандата си като Велик майстор на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим през 2018 година, но малко след това започна коронакризата, а днес сме изправени отново пред световна криза и сериозен военен конфликт. Това е предизвикателство за всеки лидер, без значение на каква организация е начело. Как Орденът може да спомогне за по-спокоен диалог между различните общности? 
- Съгласен съм, но смятам, че всяко поколение е изправено пред своите предизвикателства. Ние продължаваме своята дейност, фокусираме се върху нещата, които са важни за нас - продължаваме да се грижим за хората в риск, особено тези в Светите земи, продължаваме да градим мостове между хората от всички вероизповедания, най-вече всички християнски деноминации. Тамплиерите издигаме високо глас и алармираме, когато виждаме, че някъде се случва нещо нередно. И всъщност през цялото време търсим мир и разбирателство и опрощение за всички. Вярвам, че който е получил повече, от него се очаква повече. Моето семейство е благословено и приемам за свое задължение да давам повече.

- Как да разбираме Христовата молитва в частта ѝ “както на Небето, така и на Земята”?
- Аз мисля, че Бог живее чрез нас и в нас. И е много важно хората да виждат Бог в другите хора. По-рано някъде бях написал, че това, по което разпознаваш християните е, че те те карат да виждаш по-лесно Бог. Това е наше християнско задължение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България