Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

София с европейски доходи, бедните райони затъват

Доходите на столичани вече са достигнали средноевропейски нива, а жителите на града взимат в пъти повече пари от българите в най-изостаналите икономически райони на страната. Пропастта между столица и провинция продължава да нараства – 7061 лева е бил средногодишният доход на лице от столично домакинство през 2015 г. За сравнение показателят в Монтана е 3021 лева, показват данни от годишното изследване за развитието на регионите в България на Института за пазарна икономика (ИПИ). Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек в София достига 24 982 лв., най-малко пари генерират в Силистра – 5826 лв.

“Това означава, че столицата достига 100% от средния БВП на глава от населението на ЕС към 2014 г., а в някои райони на страната БВП остава на ниво от 20 до 40%”, обяви главният икономист на ИПИ Десислава Николова. След София се нарежда Стара Загора, където БВП е близо 60% от средното европейско ниво.
Столицата произвежда близо 40% от БВП на страната и продължава да се движи все по-напред по икономическо и социално развитие спрямо останалите райони в страната. Логично, относителният дял на бедните у нас е най-нисък в София – 7,3%, а най-висок е в Кърджали – 60,1%.

Проучването на ИПИ показва още, че 9 области движат икономиката на страната и достигнаха нивата на БВП отпреди кризата през 2008 г. Това са София-град, София-област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Разград, Добрич и Варна. В останалите 19 области на България реалният БВП е по-нисък спрямо стойността му от 2008 г.

Областта с най-добро социално-икономическо състояние отново е София. На дъното са Силистра, Търговище и Кърджали, райони, в които икономиката е слабо развита и проблемите с работната сила и пазарът на труда са задълбочени.

Северозападна България отново изостава, като към групата на дъното влиза и област Плевен, която се присъединява към Видин, Враца и Монтана. Южният централен регион също изостава, с изключение на област Пловдив, която регистрира с 9% по-високо реално съвкупно производство от нивото преди кризата.

 

Тенденция

Дисбаланси на пазара на труда

На пазара на труда в България се очертава три пъти по-висок недостиг на кадри спрямо средното за ЕС, което означава, че при следващ икономически трус ще има много бърза загуба на работни места, предупреждават икономистите от ИПИ. Дисбалансите на пазара на труда на практика следват и огромните разлики в образованието в отделните райони на страната, както и негативните демографски тенденции.
През изминалата година се наблюдава засилена миграция от града към селото. Лидер по механичен прираст на населението е София-област, следвана от София-град и областите Бургас, Хасково, Варна и Пловдив, а на “опашката” са Смолян, Разград, Видин и Враца.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. “– 7061 лева е бил средногодишният доход на лице от столично домакинство през “ Значи около 590 лв на мес. и вероятно бруто, което значи около 450 лв чисти или = 230 евро:) на мес. И за какви средно европейски нива говори катето ковачка:)? Кой в европа получава 200 еврета на мес? Или катето нещо лъже:( или й е слаба аритметиката, или ние нещо не сме разбрали:))). Даа, за извън София и не почваме да говорим:( Там е пълна трагедия, макар че някой казват, че сега сме били мн по-добре и богати срвнено с отпреди 89 г:)))

  2. Дайте информация колко милиарда лева от държавния бюджет отиват за София годишно.Лутросахте я и продължавате ,при което тя е привлекателна за провинциалистите.София не е България Всичко това за сметка на прованса и живеещите в него.Ще се конфронтираме със столицата ако този тертип на благоустрояването и продължава.

  3. София е НЕТЕН ДОНОР в държавния бюджет. Т.е. пари не се изсипват в София, а София дава пари за другите региони от страната.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.